Veckans bråk: Ett (ganska) fredligt slagfält i Bryssel med start idag

Text: Lennart Frykskog

En uppvisning i hur civiliserad vår lilla världsdel är kom när statsminister Stefan Löfven och Spaniens Pedro Sanchez klev ut inför den församlade pressen på Harpsund och förklarade att de var eniga om målen.

Inte om medlen alltså. Där var de djupt oeniga.

Lån, inte bidrag, sade Löfven. Och eniga beslut i EU tack, med rätt till veto. Partikamraten Sanchez vidhöll sin motsatta uppfattning, fast i så inlindade ordalag att de omöjligt går att citera med bibehållen journalistisk heder.

Så mycket står på spel. Det vet alla bedömare. Ledare utan impulskontroll hade förstås börjat veva med sina bästa argument och värsta tjuvknep.

Men inte mästerförhandlaren Löfven. Han bad om ursäkt för vädret i stället. Regnet som kylde Sanchez och spanska journalister, som var i majoritet och som fick vänta en hel halvtimme innan ledarna uppenbarade sig.

Sanchez kvitterade artigheten med att lite nordisk kyla enbart var uppfriskande eftersom det är 40 grader i Madrid på sommaren.

Dagen innan hade Sanchez, enligt spansk press, blivit ännu mer nedkyld. Han hade fått en kanna kallt vatten hälld över sig (bildligt talat) vid besöket i Holland, av den odiplomatiske premiärministern Mark Rutte. Han uppmanade Spanien att lösa sina problem på hemmaplan innan man tigger pengar av rika skötsamma nettobetalare till EU i norr.

Rutte lär också ha ifrågasatt vad Sanchez ska med 100 rådgivare till.

Slöseri med andra ord. Liksom låg pensionsålder och medborgarlön och andra "krisåtgärder" som får budgeten att läcka och nordiska ledare att oja sig.

En allians mellan Portugal och Ungerns Victor Orbán har dessutom seglat upp inför toppmötet. Den kontroversiella artikel 7 (om rättsstaten) ska inte dras in. Det finns nog att bråka om, anser de.

Så visst är det allvar. Bråket lär dessutom pågå även efter helgen. Många tror på ett extra toppmöte under juli. Belgien är åter ett slagfält och fronterna flera. 1 850 miljarder euro ligger i potten.

Men EU är ju trots allt ett fredsprojekt.

 

LÄS MER

Fem frågor till Björn Fägersten

Intervju med Klas Eklund