»Visst lånar de mig, men jag lånar dem också«

Text:

Bild: Ida Jansson

»Sedan jag blev pensionär har jag bestämt mig för att varje halvår göra jag något som jag aldrig gjort tidigare. För att inte stelna till och bli en gumma. Den här gången blev det att låna ut sig själv på biblioteket.

Jag beskrev mig själv: en pensionerad lärare med tid, trädgårds- och litteraturintresse. Det tog lite tid innan någon ville låna mig, men nu är vi i gång! Jag kom just från en hejdundrande lunch med Nada som är 21 år och kommer från Palestina, hon blev den som till slut lånade mig.

Saken är den att jag fått en hel familj. Lunchen var egentligen hos Nadas moster tillsammans med mosterns man och hennes tre barn. Jag fick maklouba, en ristårta med bakad potatis, lök, morötter, aubergine, lime och kyckling. Största biten. Och sedan sötsaker med fikon och frukt och te. Jag kommer inte att behöva äta på ett par dagar.

De har varit hemma hos mig också, det är första gången som Nada varit inne i ett svenskt hem.

På onsdag ska vi gå på stan och titta på kläder, för det är Nada intresserad av. Sedan har jag tänkt ta med henne till järnaffären och andra ställen som är bra att känna till. I går pratade vi jättelänge om brödbak och jag försökte förklara jäst, till slut visade det sig att hon hade en tärning jäst liggande i kylskåpet.

Jag tror att det här projektet kan vara en glipa i barriärerna mellan svenskar och invandrare. Vi lever så segregerat, vi ser dem men vi tar inte kontakt. Vi vet inte hur vi ska göra. Det känns bra att inte bara stå utanför och titta på det som händer i samhället just nu.

Visst lånar de mig, men jag lånar dem också. Det är ömsesidigt och utan förpliktelser, vi får båda ett utbyte av det.

Och det finns egoistiska motiv, det är skittråkigt att vara pensionär ibland. Mina barn och barnbarn bor långt borta. Jag hoppas att jag kan vara en extramormor, även om jag förstår att jag inte kan ersätta originalen.«

Fakta | Utan lånekort

Projektet »Låna en svensk« finns på flera bibliotek, på vissa ställen bara tillfälligt. Förutom i Falun pågår det även i Lidköping, Hultsfred, Söderhamn, Helsingborg, Tjörn och Varberg. Det går ut på att en etablerad svensk, som bemästrar språket, kan lånas ut för ett möte till någon som inte är lika etablerad. En eventuell fortsättning planerar deltagarna på egen hand.