Wolfs vanskliga vänskap
Den 16 mars är det dags för den femte omgången av Kings of Tennis på Stockholm Waterfront. Där möts några av världens stora tennislegendarer, i år John McEnroe, Mats Wilander, Thomas Enqvist och Henri Leconte för att nämna några. Det var där som företagsledaren Urban Johansson för tre år sedan lanserade det nya medieföretaget Online Group, eller Oniva Online Group, som bolaget sen kom att heta. Stämningen var lekfull, som alltid. Det serverades italienska delikatesser och sushi. Minglarna var många, merparten herrar. Flera av dem representanter för Stockholms finanselit.
Under kvällen höll Online Group ett seminarium med olika paneldebatter.
– Vi är väldigt stolta över att kunna presentera vårt bolag tillsammans med några av Sveriges mest inflytelserika företagsprofiler, kommenterade vd Urban Johansson inför evenemanget.
En av dessa var Swedbanks vd Michael Wolf.
Då var det få som tog notis om Oniva. Eller Michael Wolfs samröre med bolaget. Det skulle dröja nästan tre år innan det väckte allmänhetens intresse. Då avslöjade Dagens Industri att anledningen till Michael Wolfs hastiga sorti från Swedbank hade med insynsaffärer i Oniva att göra.
Det är för tidigt att säga om det ligger någon sanning i anklagelserna. Men historien om Oniva är också en historia om vänner och bekanta som stöttar varandra i affärer. En historia som slutar i börskollaps och polisutredningar.
Urban Johansson är lite av en doldis i svenskt näringsliv, men det innebär inte att han är utan inflytande. Han har haft flera framträdande positioner och har rört sig i den översta gräddan länge. Han kommer från Överkalix, men har bott i Stockholm sedan slutet av åttiotalet. Dialekten har han kvar, den får honom att låta som en blandning av mysfarbror och norrländsk karlakarl. Han är utåtriktad, frispråkig och med sinne för humor. Och han är känd för att vara en jävel på att sälja. Han kan sälja reklamtjänster och sponsorpaket, men är också mästare på att sälja in sig själv. Med de egenskaperna har han byggt upp en karriär och en stor bekantskapskrets, huvudsakligen bestående av näringslivsprofiler och tennisstjärnor.
Storsäljaren.
Urban Johansson, före detta vd i Oniva, lockade sina vänner till bolaget.
Michael Wolf är en av de vännerna. De har känt varandra i många år och träffas då och då, framför allt på sommaren, eftersom de har sommarställe i närheten av varandra. Urban Johansson lär dessutom ha ställt upp när Michael Wolf separerade för ett par år sedan.
Våren 2012 tog Urban Johansson för första gången tydligt plats i offentligheten. Han blev då vd i det som senare kom att heta Oniva. Bolaget var noterat på Stockholmsbörsens småbolagslista First North. Det hade haft en knackig resa med stora förluster i flera år. Ryktet var dessutom sargat efter att vd:n avslöjats ha köpt sex av en prostituerad och dotterbolagschefen dömts för att ha sextrakasserat anställda. Nu skulle det skamfilade ryktet återupprättas. Och det var Urban Johanssons uppgift.
En av hans första åtgärder var att få ordning på finansieringen. Lånekostnaderna var höga, samtidigt var Oniva i behov av pengar. Swedbank ställde upp med 15 miljoner kronor och en checkräkningskredit på 10.
– Micke är min vän, det var klart vi tog kontakt med Swedbank. Men han hade inget med långivningen att göra. Vi gjorde upp med Stockholmskontoret, säger Urban Johansson.
En beskrivning som bekräftas av Michael Wolfs advokat Leif Gustafson.
Kravet för att Swedbank skulle ställa upp med pengar var att ägarna skulle skjuta till mer eget kapital. För att slippa betala för finansiella rådgivare bestämde sig Urban Johansson för att göra jobbet själv.
– Jag känner ju ganska mycket människor, säger han.
Och det var många som nappade. En diger skara finansmän och företagsledare klev vid olika tidpunkter in i bolaget. Avanzas förre vd Nicklas Storåkers, Singaporebörsens vd Magnus Böcker, Oriflames före detta vd Sven Mattsson och finansmannen Tedde Jeansson, för att nämna några. Där fanns också Björn Algkvist, grundare av it-bolaget Intentia, och fastighetshajen Rutger Arnhult. Och så Michael Wolf. Han köpte aktierna på börsen under 2013 och 2014. Totalt 17 880 stycken, enligt den offentliga aktieboken. Sammanlagt äger han i dag aktier för 133 000 kronor. Det är något av dessa köp som Ekobrottsmyndigheten nu håller på att utreda. Michael Wolf förnekar, via sin advokat, att han skulle gjort sig skyldig till insiderhandel.
– Under 2012 och 2013 var Oniva ett omtalat bolag. Min klient var inte ensam om att köpa aktier, säger Leif Gustafson .
Nicklas Storåkers,
före detta vd Avanza.
Urban Johansson hade helt uppenbart lyckats sälja in bolagets framtidsvisioner till sina vänner. Oniva skulle vara med och konsolidera branschen, hette det. Ta täten i en sammanslagning mellan en lång rad medelstora aktörer. »Målet är att etablera Online Group som ledare inom det innovativa och expansiva området molntjänster, hosting och onlinemarknadsföring«, skrev Johansson i sitt första vd-ord.
På cv:et hade Urban Johansson många av de egenskaper som krävdes. Han hade i mitten på 1990-talet räddat den nedläggningshotade ATP-turneringen Swedish Open i Båstad. Och han var som vice vd och försäljningschef på reklambyrån Ogilvy med om att lyfta byrån till en av Sveriges absolut främsta.
Magnus Böcker,
vd Singaporebörsen.
Åren på Ogilvy fick dock ett snöpligt slut. 2005 framkom det att en av byråns största kunder, Tiger Telematics som stod bakom spelkonsolen Gizmondo, delvis frontades av Stefan Eriksson, även kallad Tjock-Steffe. Han var en del av den så kallade Uppsala-maffian och hade avtjänat ett mångårigt fängelsestraff för bland annat misshandel och olaga hot. I samma veva visade det sig att Ogilvy överfakturerat sina kunder och byrån tvingades ersätta sina kunder med flera miljoner. Urban Johansson var inte inblandad i affärerna, men lämnade företaget strax efter det.
Under 2012 och 2013 försökte Urban Johansson göra verklighet av sina visioner på Oniva. Bolaget gjorde en rad nyemissioner och förvärvade flera bolag. Kursen steg och kring årsskiftet 2013/2014 var börsvärdet över en miljard. Men 2014 tog den roliga resan slut. I juni greps företagets finanschef av Ekobrottsmyndigheten, misstänkt för otillåten insynshandel. Efterträdaren Thomas Broberger upptäckte att intäkterna var systematiskt uppblåsta.
– Jag har arbetat i många bolag, men det här är nog det värsta jag har sett, sa Broberger till Affärsvärlden.
Rutger Arnhult,
vd klövern.
Dels hade intäkterna bokats upp till överbelopp, dels hade framtida intäkter från fleråriga kontrakt bokförts på årets resultat. Det resulterade i nedskrivningar och reserveringar på omkring 200 miljoner kronor. Börskursen klappade ihop och bolaget är i dag värderat till mindre än 150 miljoner kronor. Den enda som dömts i fallet Oniva är Mattias Kaneteg, före detta storägare och affärsutvecklingschef. Han sålde aktier och realiserade stora vinster före kraschen och dömdes i tingsrätten till villkorlig dom och 100 dagsböter. Finanschefen åtalades, men friades. Urban Johansson åtalades inte, men tvingades ändå lämna sitt uppdrag.
– Som vd tar jag förstås på mig ansvaret för att det gick snett. Men revisorerna hade godkänt vår redovisning och jag litade på dem, säger Urban Johansson.
Själv har han kvar sina aktier i företaget. Det har även flera av Urban Johanssons vänner. Många har förlorat stora belopp och för dem känner han ett ansvar.
– När Ekobrottsmyndigheten dök upp var det som att öppna en svart lucka, man bara rasade. Det har varit hur jobbigt som helst.
Michael Wolf är en av dem som förlorat pengar på sina aktieköp. Men när det gäller insiderbrott är det inte relevant. Om förundersökningen läggs ned eller leder till åtal återstår att se. Alldeles oavsett är det en historia med många förlorare.