»Den där jäkla banken ska jag äga en dag!«
Bild: Jan Mosander
Det har gått 46 år sedan Anders Wiklöf stod på Ålandsbankens trappa i det självstyrande örikets huvudstad Mariehamn. Han hade tårar i ögonen av ilska. Banken hade nekat honom ett lån på 10 000 mark (i dag runt 75 000 kr) till hans lilla bildelsfirma.
– Jag stod där och tänkte: »Den där jäkla banken ska jag äga en dag!«
I dag gör han det. Anders Wiklöf är via sitt helägda holdingbolag största ägare i Ålandsbanken (med 25 procent av rösterna) och han har tagit in förre statsministern Göran Persson i styrelsen. Wiklöf Holding har utvecklats till en koncern med drygt 20 bolag, som sysslar med handel, turism, fastigheter, helikopterservice, catering för FN-personal i Bosnien-Hercegovina, hallar för jumbojets på New York-flygplatsen JFK och logistik med spritvaror för Systembolaget i Sverige och Alko i Finland. Och inte minst: distribution av mat och taxfreegods till 17 passagerarfärjor i dygnet runt-trafik på Östersjön. Han är också storägare i Ålands båda dagstidningar, den ena konservativ, den andra mera socialdemokratisk.
– Det behövs konkurrens. Mina företag annonserar i båda.
Sammantaget gör det honom till den största ensamägaren av företag i Norden.
– Det är klart att det handlar om revansch, säger Wiklöf utan att blinka.
På väg in i lunchrestaurangen stoppas han av en bankkund som gratulerar till Ålandsbankens vinstökning på 35 procent.
Anders Wiklöf är brunbränd, just hemkommen från Nice, enda stället han semestrar på. Han har varit där 380 gånger, tror han, och bor alltid på legendariska Negresco. Dit flyger han i en privatjet från Nyköping som hämtar honom i Mariehamn.
– Jag har inte flugit reguljärt på 18 år, de flög bara ifrån mig, säger Anders Wiklöf i en av pauserna mellan mobilsamtalen.
Var och varannan som kommer förbi hälsar han på och växlar några ord med. Han är oklanderligt klädd i blå kostym, ljusblå skjorta och slips, har snälla ögon och hans två mobiler ringer hela tiden, eller också ringer han själv. Han använder inte dator och har ingen almanacka, har allt i huvudet.
Så har det inte alltid varit. Wiklöf började sin affärsbana som 10-åring med att samla tomglas, utbildade sig till kock, men fortsatte ändå med affärer, nu i bildelar. På nätterna cyklade han ut med sina fakturor för att spara porto. Anders Wiklöfs pappa var murare och krigsveteran, från Österbotten. Han sårades allvarligt i Finlands två senaste krig. Modern var synskadad, i det närmaste helt blind.
– På vintrarna kunde pappa inte mura, allt frös ju. Då levde vi på det han dragit in under sommaren. Det var knapert men vi hade en fantastisk barndom, säger Anders Wiklöf vars två år äldre bror Lasse, tidigare socialdemokratisk finansminister på Åland, avled oväntat 2008.
– Det gick på någon sekund. Hans död är det värsta som hänt mig i livet. Vi talade med varandra tre gånger om dan. Året efter brukade jag ringa hans telefonsvarare bara för att få höra hans röst.
Anders Wiklöf är sedan 1979 gift med Rita. Brorsonen Peter Wiklöf är vd på Ålandsbanken. Med ett bolag som sysselsätter över 600 anställda, och indirekt några tusental till, är Anders Wiklöf givetvis Ålands (med knappt 30 000 invånare) största skattebetalare.
– Jag betalar gärna skatt. Jag kanske har en kapitalistisk hjärna, men jag har ett socialistiskt hjärta. Men jag motsätter mig arvsskatten här i Finland. Man betalar skatt på det man redan skattat för. Det är som om jag skulle ta betalt två gånger för lunchen här på krogen. (Han äger restaurangen och hela hotellkomplexet Arkipelag där vi sitter.)
Han är också en av Finlands största enskilda filantroper och välgörare. Hans Östersjöfond, inriktad på havsmiljön, gav häromveckan 20 000 euro i stipendium till den svenske filmaren Folke Rydén. För barnen i Mariehamn har han drag av sagofigur. Under halloween i höstas ringde 130 ungar på dörren till paret Wiklöfs bostad:
– Hunden höll på att bli galen. Jag hade köpt hem lösgodis för 1 600 kronor. Allt tog slut.
Efter lunchen kör Wiklöf mig till färjan i en av sina två Bentleys. Vi gör en avstickare till hans »sommarstuga« Andersudde, där han har konst på väggarna för bortåt 350 miljoner kronor och en privat utomhusarena med 1 600 uppvärmda sittplatser. Under bilfärden bryter Wiklöf lätt mot en trafikregel, jag säger inte vilken. Häromåret körde han 27 km för fort på en 50-sträcka, fick 833 000 kr i böter och blev med det ett namn i världspressen. I bilen ringer Göran Persson. Vi är sena och jag riskerar missa min färja till Stockholm.
– Det fixar sig, missar du den så skickar jag över dig i helikopter, säger Wiklöf
Han har sex helikoptrar. Vi hann till färjan.