Designern Lotta Ahlvar: »Man kan inte leva på trender längre«
Bild: Simon Rehnström
Efter ett rastlöst, målmedvetet och nyfiket yrkesliv i modets, designens och trendernas tecken har Lotta Ahlvar delvis bytt spår. Eller förresten, kärleken till form och design har inte mattats, men som hon säger det: »Jag tror inte att man kan leva på trender längre«. Hon utbildar sig till yogalärare och blir mer och mer engagerad i hemslöjd och hantverk med diverse styrelseuppdrag.
Samtidigt som hela världen är lamslagen av en pandemi har Lotta Ahlvar ett ofrivilligt uppehåll i livet. Det är så hon beskriver sin armskada som gör att hon är sjukskriven i åtminstone ett halvår till.
– Jag är en jätteaktiv person så att ligga på soffan … Men plötsligt sover jag tills det har blivit ljust och tar långa promenader. Det är jätteskönt. Jag tror att lugnet hänger ihop med yogan som jag har hållit på med i tre år. Man ska titta in i sig själv … Och jag som har jobbat med yta i hela mitt liv.
Hon har varit designer på H&M och designchef på Coop; hon har varit vd på Svenska moderådet och på Handarbetets vänner; och nu på ett kafé i Vasastan, pratar hon snabbt, kastar sig mellan olika trådar och tankegångar. Hon kommenterar kaféets inredning, även julpyntet. Som de små tomtarna som »förmodligen är producerade i Kina men gjorda i svensk jultradition«. Lotta Ahlvar konstaterar att hon omedvetet alltid har dragits till det som är trendigt. Som när hon klev in i rollen som vd för Svenska moderådet 2003, precis när svenskt mode var som allra hetast. De tio senaste åren har hon arbetat mycket med trädgård och inredning. En fot inne i hantverksvärlden har hon haft länge, inte minst för att hon en gång i tiden gick på Handarbetets vänner för att kunna komma in på Konstfacks textilutbildning.
– Men det är också så att den finaste delen av modevärlden är haute couturen och det är verkligen hantverk.
Snabbt associerar Lotta Ahlvar till NK:s julskyltning. Det är första gången i varuhusets historia som man inte julskyltar med egna produkter. I stället är allt gjort av överblivet material från de olika avdelningarna.
– Det är världsnivå på kreatörerna, JoAnn Tan Studio. De framställer allt för hand.
Hon menar att det är ett tydligt skifte på gång, på många plan, inte minst efter pandemin.
– Ja, oavsett om vi vill eller inte, så tror jag att vi kommer att vara intresserade av lite annorlunda saker. Av att vara i det lilla, ta hand om sig själv. Samtidigt som man kan nå ut till hela världen hemifrån. Jag tror att vi kommer att gilla delar av det här nya livet.
Lotta Ahlvar ser ett växande intresse för nyandlighet, vilket också går hand i hand med hennes eget engagemang i yoga, som är »så mycket mer än bara rörelserna«. Hon har designvärlden som sin plattform men vill kombinera den med hälsa i sitt yrkesliv framöver. Det handlar om att i vardagen hitta ett sätt att öka sitt välbefinnande.
– Hade jag inte i våras kunnat gå ner till min yogastudio och få den där tiden på mattan, då hade jag blivit galen. Min värld snurrar väldigt snabbt i vanliga fall och plötsligt var allt stilla men också ytterst ovisst.
Apropå ovisst är hon som ordförande för branschorganisationen Design Sweden mycket bekymrad över situationen för många svenska designers, som i många fall inte ens är berättigade till a-kassa.
– Vi jobbar hela tiden, med möten, events, föreläsningar och med att förmedla kontakter. Det är det jag är bra på. Men det är svårt att nå fram till beslutsfattarna, mycket för att vi är tre olika intresseorganisationer som borde samarbeta mer.
Hon konstaterar att det som har funkat 2020, det är makers, slöjdare, keramiker, de som gör lokalt producerade saker, i många fall design för det dukade bordet.
– Den svenska möbelbranschen, riktad mot offentlig miljö, har haft det jättetufft i år, den delen som inte produceras i Sverige eller behöver delar utifrån. Vi tycker att det är dyrt med slöjdprodukter, exempelvis handvävt. För att vi har varit så bortskämda med Ikea och H&M. Men de har haft »fel« eller orimliga priser länge, säger Lotta Ahlvar.
***
Namn: Lotta Ahlvar
Bor: I Stockholm.
Yrke: Designstrateg.
Familj: Man och dotter och en katt (ragdoll).
Aktuell: Bland annat som ordförande för Design Sweden och som styrelseordförande för Östergötlands läns hemslöjdsförening. Jobbar ideellt i fem föreningar. Är sjukskriven för en opererad axel efter yogaslitage.
Åt: En halv croissant med en Turmeric latte på Gast, på Rådmansgatan i Stockholm.