»Erbjudandet kom som en överraskning«
Bild: Angelica Zander
Tove Lifvendahl vill hitta nya perspektiv i samhällsdebatten.
– Vi måste se att Sverige är en del av ett större sammanhang, och analysera politiska frågor ur både ett internationellt och ett tidsmässigt perspektiv. Det finns en tendens i den svenska debatten att snäva in sig och bli provinsiell.
I augusti tillträder Tove Lifvendahl som Svenska Dagbladets nya politiska chefredaktör. Ett uppdrag hon tackade ja till direkt.
– Jag kände på en gång att jag verkligen ville. Men erbjudandet kom som en överraskning. En oemotståndlig överraskning.
Vi ses för att äta lunch på en uteservering på Skeppsholmen, och pratar om de förändringar som det nya jobbet innebär.
– Andra arenor som jag har verkat inom har också haft opinionsbildande uppdrag, men då företräder man främst sina medlemmars intressen. Nu tycker jag att ett fritt och dynamiskt näringsliv ligger i hela samhällets intresse, och det ska även synas i mitt nya jobb.
Hjärtat är fortfarande blått, men hon betonar att hon numera har en självständig relation till partipolitiken.
– Frågan är inte om Svenskans ledarsida ställer sig nära moderaterna, utan om moderaterna ställer sig nära Svenskans ledarsida, säger hon med en blinkning.
Moderaterna ja. I mångas ögon är Tove Lifvendahl hittills mest känd som deras frispråkiga ungdomsförbundsordförande under ett par år i början av tvåtusentalet. Då var hon 26 år, och hade 26 olika anställningar i bagaget.
Rastlös? Nej hon ger ett lugnt och eftertänksamt intryck, och resonerar kring den långa raddan med arbetsplatser.
– Jag gjorde en grej av det där, och försökte illustrera att den arbetsmarknad som jag och min generation befann oss i hade förändrats väldigt mycket sedan tiden då regelverken skapades.
Men från början var engagemanget i moderaterna långt ifrån självklart. Uppväxtorten var pyttelilla Arbrå i Hälsingland där alla kände alla. Tove Lifvendahl körde moped och var med i scouterna, hon kände inte alls igen sig i de allvarliga unga män som hon först mötte inom Muf.
– Det var en stor kulturkrock men jag tilltalades av budskapet med större skolinflytande för eleverna.
Snart hade Tove Lifvendahl, som beskriver sig själv som en entreprenör i tonåren, startat en egen lokalförening i Arbrå.
– Det mest minnesvärda under tiden som jag var aktiv i Muf var EU-valet 1994. Jag arbetade med det under två år, och för mig var det också en sorts ödesfråga för Sverige.
Posten som Muf-ordförande var hon dock noga med att bara ta på sig under en tvåårig mandatperiod. Sen ville hon fortsätta vidare igen.
– Om man sköter sina kort väl som ordförande har man en karriär inom partiet sedan. Men jag ville använda den plattformen som ungdomsförbundet är till att försöka förändra. Därför var det viktigt för mig att gå in i arbetet så självständigt som möjligt. Jag ville inte blanda ihop egna intressen med saker som jag ville åstadkomma.
Sedan dess har det hänt mycket. Moderaterna blev de nya moderaterna, och Tove Lifvendahls anställningar fortsatte att ticka på med åren. Under det dryga decennium som förflutit sedan hon och partiet gick skilda vägar har hon hunnit med att arbeta inom både näringsliv och pr-bransch. Nu senast på den gröna och liberala tankesmedjan Fores, en arbetsplats där hon verkligen har trivts.
Tanken var att nästa utmaning skulle bli att doktorera i historia. Men sen kom det där oemotståndliga erbjudandet emellan. Men framtida planer finns det gott om. Vissa paralleller kan dras till 26-åringen med de 26 olika anställningarna – Tove Lifvendahl har nämligen fortfarande en lång lista med outforskade drömjobb kvar.
– När jag var barn ville jag bli bibliotekarie, det verkar fortfarande väldigt trevligt. En annan dröm jag har är att undervisa svenska på gymnasiet. Och att ha en egen restaurang eller ett café vore också härligt att hinna med.
Även om Tove Lifvendahl inte tror på en benhård uppdelning mellan fritid och arbetstid, hinner hon med en del utanför kontoret. Trädgårdsskötsel på familjens nya landställe är ett sådant exempel. Hon visar upp sina såriga underarmar och berättar skrattande om vad som hände i helgen.
– Jag är nybörjare på att beskära rosor. Till nästa gång vet jag att man måste ha långa handskar på sig.
Men vi justerar siktet lite, och blickar åter mot den närmaste framtiden. Den som stavas Svenska Dagbladets ledarredaktion.
– Jag är glad att jag har fått en möjlighet att träffa så många människor, och fått tillgång till så många parallella verkligheter, genom olika jobb. Det har jag verkligen nytta av i mitt yrke som politisk chefredaktör.
Fakta | Lammbog på Hjerta
Bjuden på lunch: Tove Lifvendahl.
Aktuell: Ny politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet.
Åt och drack: Lammbog, till det salladsbuffé och vatten.
Stod för notan: Mimmi Nilsson, som i stället åt rapsgris.
Var: Restaurang Hjerta på Skeppsholmen i Stockholm.
Fotograferade: Angelica Zander.