»Jag har alltid blivit hårt pushad«

Text: Ulrika Fjällborg

Bild: Elin Björklund

Det blev inte Hotell Diplomat direkt. I stället ses vi på Snickarbacken 7 i Stockholm. Natalia Brzezinskis krogval blir symptomatiskt för kontrasten mellan hennes person och hennes uppdrag.

– Hit går ingen för att visa upp sig. Hit går folk för att samarbeta, få kreativa idéer. Det känns artistiskt, unikt och väldigt mycket jag.

Säger hustrun till USA:s ambassadör i Sverige, en högst traditionell post som just nu innehas av en väldigt otraditionell person. I sig är det ett tecken i tiden. Det kommer vi att prata om till kaffet.

Men först förklarar Natalia Brzezinski hur hennes historia faktiskt är väldigt typiskt amerikansk, trots att hon kanske inte passar in i den traditionstyngda diplomathustrurollen som matchar ljus och servetter till cocktailpartyn. Både hon och maken, ambassadören Mark Brzezinski, är andra generationens invandrare från Polen. Hans föräldrar flydde från andra världskriget, hennes från kommunismen som följde.

– De började som fattiga invandrare. Pappa studerade juridik i Polen men kunde aldrig praktisera det yrket i USA. De slet hårt, startade och drev företag och jobbade sig upp. I dag är mamma en av dem som ansvarar för Chicagos budget.

När Natalia var 14 flyttade de från arbetarkvarteren i södra Chicago till fina förorten utanför stan. Hon, »nyckelbarn«, van att klara sig själv efter skolan i kvarteren där grannköken doftade litauisk, mexikansk och italiensk mat, hade först lite svårt med integrationen i en miljö där klasskompisar fick en ny Lexus i 16-årspresent.

Nu ser hon sin barndom och sitt ursprung som en stor tillgång. Det handlar inte om vilken nationalitet man har i sig. Men erfarenheten av att rycka upp rötterna, slå sig fram i en ny verklighet och själv bygga ett nytt liv påverkar en människa.

– Invandrarbarn har ofta stor drivkraft. Många entreprenörer har en flerkulturell invandrarbakgrund. Mina föräldrar har alltid pushat mig till att jobba hårt för det jag vill åstadkomma.

Att stå passiv är med andra ord inte hennes grej. Med ambassadörshustrurollen som plattform och sitt yrke som verktyg har Natalia Brzezinski i stället skapat sig ett eget värv som världsförbättrare inom de områden hon brinner för: jämställdhet, mångfald och entreprenörskap. Hon är i grunden journalist och skrev för Huffington Post före flytten till Sverige. En tid fortsatte hon jobba för tidningen med att porträttera framstående svenska kvinnor; som Loreen, Margot Wallström, Annika Falkengren, Stina Honkamaa. På så vis fick hon även kontakter och kunskap som var till nytta i hennes diplomatiska roll. Nu bloggar hon i stället på The Local, engelskspråkig webb-«lokaltidning« om Sverige.

– Jag är en storyteller, säger hon chosefritt, och det är som sådan hon tar sig an sin del i det diplomatiska uppdraget.

Genom att hålla föredrag, moderera panelsamtal, som på Stockholm Tech Festival tidigare i höst, debattera, twittra, blogga, intervjua och bli intervjuad. Kommunicera.

Hon kan förstås inte säga och skriva vad som helst, hon är trots allt en del av USA:s röst i Sverige. Men det bekymrar henne inte nämnvärt. Eftersom hennes hjärtefrågor linjerar till fullo med presidentens, och därmed ambassadens, vilja ser hon ingen konflikt. Det är ju så de kom hit, påminner hon.

Mark Brzezinski är i grunden inte diplomat, utan jurist, men var bland de första att engagera sig i Obamas kampanj och blev utrikespolitisk rådgivare.

– Det är en politisk tillsättning och vi stannar så länge vi kan. Varje dag är en gåva. Vi hoppas stanna tre–fyra år, säger Natalia Brzezinski och får plötsligt något bekymrat i blicken när hon inser att det faktiskt är tre år sedan de kom 2011.

Nåväl. Hon gestikulerar vidare och beskriver sin roll som en »spotlight« för att lyfta fram det »innehåll« ambassadören skapar.

Diplomati har väl handlat om att inte kommunicera utåt? Att hålla en position och kontrollera informationsflöden snarare än att skapa dem?

Jo. Natalia Brzezinski håller med. Men:

– Det är den stora förändringen som sker nu. Internet och globaliseringen gör världen mindre. I dag handlar diplomati mer om verkligt relationsskapande, engagemang och kommunikation. Om att skapa dialog och öka demokratin.

Alla traditioner förändras, påpekar hon. I dag är kvinnor ambassadörer och män medföljande, USA:s ambassadörer i Danmark, Spanien och Australien är män som är gifta med män.

För övrigt ser hon även sitt eget yrkesupplägg som en trend i samhället. Allt färre begränsar sig till endast sin yrkesutövning, utan skaffar sig ett personligt värv.
Många använder sin position som plattform för att aktivt driva samhällsförändring. Ett pinfärskt exempel är skådespelaren Emma Watson, också feminist, som höll tal för kvinnors rättigheter i FN i september.

– Det är en förändringens tid.

 

Lunch med Fokus |  Morotssoppa på Snickarbacken 7

Bjuden på lunch: Natalia Brzezinski.

Aktuell: Förändrar den traditionstyngda positionen som ambassadörshustru till ett modernt kommunikationsuppdrag.

Åt och drack: Morots- och apelsinsoppa med cheddarsmörgås. Drack mineralvatten och cappuccino.

Stod för notan: Ulrika Fjällborg som åt varmrökt lax med rödbetor, rosésallad, rostad kapris och pepparrotscrème.

Var: Snickarbacken 7 i Stockholm.