»Löpning och ›Game of thrones‹ är inte meditation«
Bild: Marc Femenia
Hon låtsas hälla i sig kaffet, kasta i sig maten – med mobilen i högsta hugg. Hon låtsas gunga en barnvagn med ena handen, samtidigt som hon skriver ett mejl med den andra. Andetagen är korta och pustande.
Ulrica Norberg imiterar en vanlig svensk, en vanlig dag.
– Nu för tiden talar vi om för hjärnan att alltid vara uppkopplad, att alltid jobba. Och det är ju så: What you feed grows, säger hon.
Det sättet vi lever på blir en vana. Vi gasar och kör på. Men plötsligt är orken slut. Sexlivet går åt skogen. Magen funkar inte och nätterna blir sömnlösa.
– Vi missar att vi är som batterier – vi måste laddas upp. Det går inte att strunta i återhämtningen. Hjärnan kan bara prestera maximalt i 160 minuter.
Ulrica Norberg är utbildad yoga- och meditationslärare. Hon skrev en av de första böckerna om meditation som kom ut i Sverige. Den var det inte många som ville läsa. Nu är det andra tider och hennes nya bok »Andas. Livet händer mellan två andetag« sätter fingret på ett pressande folkhälsoproblem: utmattningen. Över 30 000 svenskar är sjukskrivna för utbrändhet. De senaste tio åren har antalet fördubblats.
– För 20 år sedan levde vi på ett annat sätt, vi gav hjärnan den tiden som den behöver för att uppdatera sina program.
Själv mediterar och andningstränar hon 45 minuter varje dag, det har hon gjort sedan 20-årsåldern. Andningen beskriver hon som ett kraftfullt redskap för att hålla ordning på vårt psyke, men som prioriteras bort av många i dag. Hon säger att hennes egen meditation varit avgörande för att orka kämpa sig igenom sin makes svåra leversjukdom, som han fick när barnen var små. I dag föreläser hon och coachar idrottsstjärnor i andning, men jobbar också tillsammans med företag som Spotify och undervisar de anställda i meditation.
Vad är meditation egentligen?
– Meditation är vila och återhämtning för hjärnan. Man tillför utrymme för att reflektera – nolltid, brukar jag kalla det för, säger hon.
Det vill säga tid att tänka på ingenting, att tömma skallen. Men det är inte samma sak som att löpträna eller binge-titta på »Game of thrones«, betonar Ulrica Norberg.
– Många säger att de springer för att det är deras meditation. Men om dina system redan är uppstressade kommer kroppen i stället att tolka löpningen som flykt.
Mer och mer forskning visar nu hur meditation faktiskt kan förändra hjärnan och motverka vågen av stressrelaterade sjukdomar som drar över världen. Forskningen bekräftar sådant som öst vetat länge, men västerländsk medicin brytt sig väldigt lite om. Inget flum – utan vetenskap, som i hyllade boken »Altered traits«, där en amerikansk vetenskapsjournalist tillsammans med en professor i psykiatri bland annat berättar om hur studier på buddhistiska munkars hjärnor visar att de ser helt annorlunda ut än våra, efter många års blickande inåt. Annan forskning visar att meditation kan öka människors koncentrationsförmåga och fokus, även i det långa loppet. För att inte tala om vårt välmående.
Men är det så lätt som att bara trycka på pausknappen och sätta sig och andas?
– Nej, det är svårt. Det tar två år att bli en meditatör. Men man måste börja med att bestämma sig.
Plockar man in pauser i sin vardag är steget till meditation kortare, säger Ulrica Norberg. Det är det som läkare försöker att få in i arbetslivet nu. Men processen är långsam. Även om individer börjar ändra sig – för det gör de, menar Norberg – så släpar samhället efter.
Kommer vi att gå till hjärngym i framtiden, som vi går till gymmet i dag?
– Kanske, vi har ju ingen aning om hur samhället kommer att se ut om tio år. Men diskussionen om välmående och hälsa måste lyftas mycket mer.
+++
Namn: Ulrica Norberg. Född: 1973 i Eskilstuna.
Yrke: Andningscoach och meditationslärare utbildad i Asien och USA. Föreläsare och författare av ett flertal böcker om meditation och yoga, bland annat om så kallad »återhämtningsyoga«.
Familj: Två barn, 13 och 9 år, make, katt och hund.
Aktuell: Med sin senaste bok »Andas. Livet händer mellan två andetag«.
Intressen: Foto, vandring och litteratur.
Åt och drack: Bovetewrap med fårost och en havrecappuccino på Organico vid Mariatorget i Stockholm.