»Man jobbar ju inte som heminredare«
Bild: Angelica Zander
Industristaden Akron i Ohio, USA, ligger långt från Sveg i Härjedalen där Beatrice Ask är uppväxt. Det var där, hemma hos en svart familj med ett starkt samhällsengagemang, som hon av en slump hamnade som 17-årig utbytesstudent. Omgivningen höjde på ögonbrynen åt att en ung vit flicka bodde hemma hos en svart värdfamilj. Men Beatrice Ask engagerade sig och tyckte att allt var spännande i det nya landet. Ett mer aktivt politiskt intresse skulle snart ta fart hos henne själv.
– Det var en fantastisk tid som definitivt formade mig, konstaterar justitieminister Beatrice Ask när hon drar sig till minnes utbytesåret.
Vi befinner oss på Le Bar Rouge i Stockholm för att äta lunch. Akron känns återigen avlägset, men väcks till liv i hennes berättelse.
Beatrice Ask är en vänligt korrekt människa och rakt på sak. Inte sällan lurar ett snett leende i mungipan, framför allt då hon pratar om uppväxten, där den amerikanska frihetstanken och behovet av att skaka sig loss från andras förmenande beskydd löper som en röd tråd.
– Jag var aktiv redan på grundskolan och var med i alla typer av scouter, elevråd och föreningsaktiviteter som man kunde vara.
Moderaterna gick hon med i som 14-åring efter att ha lyssnat på när Gösta Bohman pratade i Sveg. Enligt henne ett självklart val om man har en ensamstående egenföretagarmamma.
– Hon var 19 år när hon fick mig. Läste till frissa och hade en stark övertygelse om att klara sig själv. Det ligger i familjen, en tro på den enskilda och en känsla av anti- etablissemang.
Det var sjuttiotal, jantelagen regerade och kommunen var illröd. Omgivningens motstånd från den tiden har bidragit till att forma henne till den politiker hon är i dag.
– Jag har inga problem med att ta diskussioner med folk som inte tycker som jag. Man blir en bättre politiker med en starkare övertygelse om man måste vända och vrida på sina argument, säger hon och tar en tugga av maten som just ställts på bordet.
Det fanns inte mycket till moderat ungdomsverksamhet i Sveg. Men 18 år gammal blev hon tillfrågad om hon ville bli ombudsman för moderaterna i Jämtland.
– Vad gör en sådan då? undrade jag. Det hade inte varit många knop politiskt innan dess nämligen.
Trots det blev hon vald och flyttade till Östersund där hon även avslutade sina gymnasiestudier.
Ett par år senare gick flytten till Uppsala med siktet inställt på en examen i internationell ekonomi. Men när ett jobb som politisk sekreterare till fullmäktiges ordförande i Stockholm dök upp, fick hon packa väskan igen.
– Jag är ju tävlingsinriktad, så det är klart att jag sökte, säger hon. Och fick det.
Sedan rullade det på, med flera jobb och politiska uppdrag. Planerna på att gå tillbaka till universitetet för att avsluta studierna kändes alltmer avlägsna.
– Det är klart att jag hade blivit mindre ifrågasatt om jag hade haft den där examen att stoltsera med. Tåget går ibland och det är inte så säkert att det hade blivit bättre om jag hade stannat kvar, konstaterar Beatrice Ask.
Enligt henne är det inte bristen på kunskap som är problemet för en justitieminister som ständigt är i farten. Hon säger sig plugga nästan jämt. Vad Ask menar att politiker däremot brister i är att de ofta rekryteras utan att ha kunskap av ledaryrket.
Själv verkar hon dock inte brottas med så värst många kval i sin ledarroll. Hon jobbar mycket, men tycker det är kul nästan jämt. Och hon strävar även efter att vara så öppen som möjligt. På Facebook accepteras alla vänförfrågningar, vare sig det är folk hon känner eller inte. Men det finns tillfällen då det har varit problematiskt att skriva personliga åsikter i sin statusrad, det har hon fått känna på.
– Som frispråkig kan man trampa i mer än ett klaver. Men man måste skilja på person och funktion även när det kommer till politiker, säger Beatrice Ask.
Vår beställda högrev är strax uppätna och hon berömmer köttet. Hennes pressek-reterare som sitter med vid bordet inflikar att hon gillar matlagning och brukar baka till gemensamma möten.
– Jag tror inte att det är någon vana, kont-rar Beatrice Ask strängt.
Det är med viss försiktighet som hon medger det där med bakandet.
– Som kvinna i karriären ska man inte göra det allt för trevligt omkring sig på sin arbetsplats, tycker jag. Man är ju inte på ett jobb som en heminredare utan för att utföra ett arbete.
– Fast, tillägger hon. Jag kan ju kosta på mig ibland, jag är ju ändå chefen.
Lunch med Fokus | Högrev på Le Bar Rouge
Bjöds på lunch: Beatrice Ask.
Aktuell som: Sveriges justitieminister sedan år 2006.
Åt och drack: Högrev med potatismos,
till det mineralvatten.
Stod för notan: Mimmi Nilsson, som åt
och drack samma sak.
Var: Le Bar Rouge i Stockholm.
Fotograferade: Angelica Zander.