»Porrindustrin har kapat en hel generations sexualitet«
Bild: Marc Femenia
Hon följde med en kompis på en bokrelease i Stockholm. Det var för boken »Visuell drog«, som handlar om hur barn och ungas hälsa påverkas av porrkonsumtion.
– Det var som att en rullgardin for upp med en smäll. Jag hade inte kollat så mycket på porr tidigare, och hade inte tänkt en tanke på att i stort sett alla barn är ett par klick ifrån porr i läsplattan eller mobilen. Cirka 90 procent av scenerna i mainstreamporren innehåller fysisk aggression som stryptag, slag, ass-to-mouth och gagging, säger Elsa Lantz.
Barn och unga tar skada av att exponeras för porr på nätet och tillsammans med Jenny Holmström drog Elsa Lantz i gång en kampanj för att sätta fokus på frågan. Det hela följdes av en namninsamling och i fjol bildade man barnrättsorganisationen Porrfri Barndom. Elsa Lantz menar att varken politiker eller tele- och internetoperatörer tar sitt ansvar.
– Vilken annan mångmiljardindustri med skadligt material får ha en närmast oreglerad kontaktyta med barn? De få operatörer som har porrfilter tar betalt för att barn ska slippa exponeras för porr. Det finns lagstiftning för att barn inte ska exponeras för porr, men det är givetvis hög tid att uppdatera lagen så att den även inkluderar internet, säger hon.
Tittar du på porr?
– Nä, jag behöver inte det. Men jag går in på Pornhub då och då, för att ha koll på kategorier, trender och titlar. Jag mår inte bra av porr och vill inte heller stötta porrindustrin. Om det är en sak jag önskar så är det att alla barn får upptäckta sexualiteten själva, utan att någon porrproducent dikterat hur det ska se ut. Men porrindustrin har kapat en hel generations sexualitet.
Hon har själv två barn, drygt fyra och sex år gamla, och hon är oroliga för vad som väntar »allas våra barn«. Organisationen har tagit fram informationsmaterial som riktar sig till barn redan i förskole- och lågstadieålder. Lantz poängterar att i den åldern handlar det inte om att ta upp ämnet sex och porr, utan fysisk integritet.
– Samtalen är viktiga och de måste börja så tidigt som möjligt. Det handlar om att lära barn om samtycke – vad som är gränsen för din och min kropp. Vi måste implementera en samtyckeskultur redan i förskoleåldern, säger hon.
Elsa Lantz beskriver hur man ska tala med barn om de råkar se porr, våldsamheter eller annat skadligt på nätet.
– Om de ser andra göra något med någons privata delar så ska man prata med någon vuxen om det, och veta vilken vuxen de kan vända sig till, säger hon.
Men det handlar inte om att göra barn medvetna om sexualitet i för tidig ålder, menar Elsa Lantz, som arbetar nära experter och forskare på området.
– Helst hade man sluppit det här samtalet – men då hinner porrindustrin före. Vi måste ta det kritiska samtalet, precis som man gör med alkohol, tobak och droger.
Att hon sätter sig till doms och kräver åtgärder – möjligen ett porrfilter, eller någon annan teknisk lösning – har väckt kritik. Vissa menar att filter är otillräckligt. Lantz menar att man inte ska stirra sig blind på förslag utan fokusera på det större målet.
– Få vill lägga ner Systembolaget bara för att langning är möjlig, säger hon.
Samma dag som vi ses har Folkhälsomyndigheten kommit med sin första befolkningsundersökning om sexhälsa och bland annat pornografianvändning på nära 20 år.
Enligt den tittar 70 procent av alla män på porr – 70 procent av kvinnorna gör inte det.
Elsa Lantz konstaterar att vuxna får göra som de vill, men det får inte ske på bekostnad av att det drabbar barn och unga. Hon kräver att staten agerar kraftfullare.
– Vi kräver en ordentlig utredning av vad nätporren får för konsekvenser på barnens hälsa, säger hon.
Hur känns det att vara så moraliserande kring porr och nätet?
– Really? Vi förmedlar kunskap om porrens hälsokonsekvenser bland barn. Porrindustrin ska inte diktera våra barns sexualitet.
* * * *
FAKTA / ELSA LANTZ
Ålder: 40 år. Bor: Nacka.
Familj: Gift och två barn: 4,5 och 6 år.
Yrke: Kommunikatör.
Aktuell: Medgrundare och kommunikationsansvarig för barnrättsorganisationen Porrfri Barndom, som bildades 2018.
Åt: Quinoasallad med räkor, avokado och pepparrotskräm på Kafé Rang vid Nytorget, på Södermalm i Stockholm.