Julbord för Fokusläsare

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT

Toppbild: TT

En vecka eller två kan vara lång tid, särskilt om man lyckas ta sig ur vardagslunken. Så passa på nu, medan skinkan svalnar inför griljeringen och till och med de sociala mediernas metronomer tickar långsammare, att läsa några av de längre artiklarna i Fokus, som du kanske missade under året.

Välj från julbordet:

Vad kan vara mer passande under ett valår, än att fördjupa sig i hur våra val faktiskt går till? Mats Holm gjorde det:

/2018/06/upprorda-kanslor-styr-vara-val/

Nu ska president Trump dra bort de amerikanska styrkorna från Syrien. Rolf Ekéus, kanske Sveriges mest erfarna diplomat, skrev om var det betyder redan i april:

/2018/04/dags-for-ett-avslut/

Arbetarförfattare har alla hört talas om, men hur är det med medelklasslitteraturen? Är den helt enkelt en självklar norm? Beata Hansson redde ut saken:

/2018/04/den-okanda-klasskontinenten/

Alla talar om britterna, men få om EU. Ivan Krastev är ett undantag och hans spådom om vad vi har att vänta är inte alldeles ljus:

/2018/02/458330/

Vem får egentligen ta del av pengarna från den Allmänna arvsfonden? Chris Forsne granskade saken och fann en hel del att undra över:

/2018/02/okontrollerad-pengarullning-arvsfond/

En gång styrdes partierna av medlemmar. Nu har makten flyttat till hobbytyckare på läktarna och en del av dem är mycket framgångsrika. Janne Sundling granskade de nya politikmakarna:

/2018/01/de-maktiga-hobbyisterna/

Få konspirationsteorier är kompletta utan den mytomspunna Bilderberggruppen. Jonas Bonnier blev inbjuden och berättade för Fokus läsare om sina, rätt förvirrande, upplevelser:

/2018/10/rapport-fran-insidan-av-bilderberggruppen/

Vad händer när en icke-köttätare åker ut i skogen på älgjakt? Felicia Bredenberg rapporterade direkt från jakttornen i Jämtland:

/2018/11/arets-algjakt-ar-mer-komplicerad-an-vanligt/

Hur kommer det sig att den svenska politiken låst sig och hur kan ett missnöjesparti växa sig starkt utan att missnöjet påtagligt vuxit? Kanske ska resultatet i valet 2018 ses som ett tecken på att misstrogna svenskar till sist bestämt sig för att slå sig samman:

/2018/09/de-klasslosa-och-de-chanslosa/

Nu, om inte förr, har Sverige anledning att studera hur våra nordiska grannländer hanterat nya partier. Nordenkännaren Bengt Lindroth gav sin bild av den nordiska populismen:

/2018/09/nar-slar-sd-i-taket/

Plötsligt började könskriget pyra igen och mobilisering skedde på bägge kanter. Emanuel Sidea försökte förstå vad som pågick på ett mansläger i Småland:

/2018/11/rapport-fran-ett-manslager/

Könsstriden var också något som skar rakt igenom de vanliga politiska skalorna, något som blev tydligt i Emanuel Sideas intervju med vänsterprofilen Kajsa Ekis Ekman:

/2018/03/biologi-avgor-konet-%e2%80%89inte-asikter/

Att idrott och politik hör ihop blev tydligt när fotbolls-VM skulle avgöras i Ryssland. Mats Holm gav en bakgrund, med utgångspunkt i VM i juntans Argentina 1978:

/2018/06/dodspatruller-propaganda-och-svarta-band/

Svenska Akademins ledamöter och tidigare ledamöter hade ett ovanligt frispråkigt år. Men att förolämpa är en konst. Caroline Hainer tipsade om hur det går till:

/2018/06/forolampa-ar-en-konst-sa-gor-du/

Det var 50 år sedan det mytomspunna året 1968. Trubaduren Finn Zetterholm mindes hur det var, på gott och på ont:

/2018/05/50-ars-krisen/

Vad har egentligen hänt med ämbetsmannen? Oväld har börjat ersättas av aktivism, när personlighet blir viktigare än yrkesroll:

/2018/06/sa-har-byrakraten-brutit-sig-ur-rollen/

Nu kommer nästa generation partipolitiker. Kristoffer Törnmalm och Janne Sundling kartlade de blivande makthavarna:

/2018/12/de-kanner-sig-kallade-for-framtidens-makt/

hur kommer det sig att Sverige aldrig verkar få en kvinnlig statsminister? Nina van den Brink blickade ut över världen, för att söka svaret på den och andra frågor om kvinnor i den absoluta toppen:

/2018/02/lander-som-hatar-kvinnor/

Det är mycket möjligt att Socialdemokraterna blir stomme i nästa regering också, men det är fortfarande ett parti med tungt bagage och oklara framtidsplaner. Kristoffer Törnmalm pratade med gräsrötter, partitoppar och gamla rävar, i jakt på partiets framtid:

/2018/04/maste-hitta-vaxtnaring/

Vem är egentligen Chang Frick, mannen bakom den framgångsrika alternativtidningen Nyheter idag? Emanuel Sidea åkte till Polen med Frick och hans familj för att ta reda på just det:

/2018/11/chang-frick-att-jag-ar-fattig-tattarjude-ar-bara-en-imagegrej/

Det som sker i Italien är mer än en italiensk ensak. Kanske är det här EU:s framtid börjar ta form:

/2018/11/italiens-nya-romfordrag-skyller-allt-pa-eu/

Det är svårt att placera in författaren Torbjörn Elensky i ett visst fack. Just därför pågår ständigt sådana försök. Mats Holm trängde bakom etiketterna i årets stora sommarintervju:

/2018/06/han-ar-gransernas-utforskare/

Kultur är inte det första som associeras med Ramallah på Västbanken, men i år hölls Ramallahs fjärde kulturbiennal. Moa Skimutis besökte den:

/2018/11/ramallah-kulturbubblan-pa-vastbanken/

Att gå från filmmanus till film är inte lätt i Hollywood, även om manuset blir sålt. Jonas Bonnier skrev om verkligheten i drömfabriken:

/2018/04/awesome-las-kanske/

Alla talar om den psykiska ohälsan, men det betyder inte att det blivit lättare att få hjälp. Mats Holm grävde ned sig i den svenska själsnöden:

/2018/05/sjalsnod-%e2%80%89var-god-droj/

God jul

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Text: Johan Hakelius

Toppbild: TT