Myselda järnet innan veden säljs på recept
Hur länge kommer svenska myndigheter att tillåta oss en brasa? Den här julen kan vara den sista med levande eld.
Toppbild: TT
Det här är antagligen den sista julen ansvariga myndigheter låter er leka med tändstickor. Ni vet ju hur det är med det mesta som är roligt – rökning, fyrverkerier, sex – hade någon uppfunnit det i dag, hade det aldrig tillåtits. Det enda skälet till att vi fortfarande får ägna oss åt en del av de där sakerna, under allt snävare restriktioner, är att myndigheterna anser att vi måste avvänjas långsamt, steg för steg, som med rökningen.
Just i det fallet har myndigheterna lyckats bryta igenom en viktig barriär, när de fick oss att acceptera att rökning är förbjuden på uteserveringar, trots att det inte är till fara för någon, utom rökaren.
Men nu gäller det större eldar.
Hösten började med vedbrist. Men så snart vi hade tagit oss över det hindret satte kampanjen igång. Svenska Dagbladet kan tjäna som exempel.
I början av oktober var det en brandinspektör och sotningssamordnare i Attunda som ryckte ut. Vi fick en hel lista på saker att tänka på, innan vi ens tänker på att tända en brasa. Och sensmoralen var att det egentligen är bättre att ta på sig ett par raggsockor än att elda.
I början av november är rubriken mer direkt: "Minska myseldningen". Det är Naturvårdsverket som, med hjälp av Svenska miljöinstitutet och Umeå Universitet, tagit fram en rapport om hur många tidiga dödsfall våra brasor orsakar. Det rör sig om 700 stycken. "För experter och miljömyndigheter råder ingen tvekan", säger en professor, det är i stort sett lika farligt att elda, som att suga på ett avgasrör. En handläggare vid Luftenheten på Naturvårdsverket råder oss att verkligen tänka efter innan vi tänder en brasa. Hon vill ha striktare miljökvalitetsnormer för att styra upp den här saken.
I början av december är det Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som varnar för brasor. Nästan 800 bränder startar varje år som följd av att folk envisas med att elda. Nu finns risken att de höga elpriserna leder till nyrekrytering av braständare. "Vi vill undvika att ovana personer eldar i okontrollerade kaminer", säger en brandingenjör på myndigheten.
Och så i torsdags fick vi en ytterst utförlig instruktion på hur vi ska elda, om vi nu verkligen måste elda, av en handläggare och tidigare scout på Naturvårdsverket.
För det första ska vi tända på i toppen, inte i botten, vilket förstås leder till att inget brinner, om man inte är scout. För det andra är det viktigt att veden är torr, men inte förr torr. Redan i tidigare artiklar har vi tillhållits att skaffa fuktmätare, för att kunna fastställa exakt hur torr veden är. För det tredje får vi inte använda papper eller tidningar för att få fart på elden. För det fjärde gäller det att mata brasan i rätt takt. För att göra det bör vi väga vedträna och ta tiden, så att vi eldar två till tre kilo i timmen.
Det där med "myseldning" känns ganska långt borta efter att ha tagit del av den artikeln.
Vad tror ni själva, efter att dessa handläggare, brandingenjörer, professorer och scouter sagt sitt? Hur länge kommer de att låta oss elda? Hur länge dröjer det innan ved receptbeläggs? Hur länge innan alla dessa beskäftiga råd, fuktmätare och vågar gör att all glädje med att elda går förlorad?
Mitt råd är att passa på denna jul. Det kan vara den sista innan de digitala brasorna tar över.
Läs även: Energikris? Så mysigt!