Var politisk hemvist inte relevant för DN?

Text:

Det är nog mer än en sak som gått fel på Karolinska. Och alla väluppfostrade människor har lärt sig att lyssna på vad läkare och sjuksköterskor säger, så varför krångla till saken?

Tja, kanske för att avsändare ibland kan spela roll.

I tisdags demonstrerades det utanför Karolinskas entré. Det var, enligt onsdagens Dagens Nyheter, mestadels vårdpersonal. Av bilderna att döma ungefär sju personer. Detta blev en ganska stor artikel, så DN måste ha fått tipset och tyckt att det stämde väl in med den rapportering de redan tidigare haft i ärendet.

Den första personen som DN talar med heter Darius Barimani och presenteras som »ST-läkare i kirurgi« på Karolinska. Den andra som tidningen citerar heter Katja Raetz och presenteras som »sjuksköterska från Jordbro vårdcentral«. Det finns ingen anledning att tvivla på de uppgifterna.

Det som däremot inte framgår av artikeln, men är lika sant, är att Darius Barimani sitter i styrelsen för Socialistiska läkare. Den organisationen lånade en insomnad äldre organisations namn, men startade i själva verket vid valet 2010, i huvudsak för att motarbeta »borgerligt styre« och resultatet av det.

En annan sak som inte framgår är att Katja Raetz är en mycket aktiv representant för Rättvisepartiet Socialisterna. Det är en gren av den trotskistiska rörelsen. Trotskisterna är kända för att gärna engagera sig i andra rörelser med större opinionsstöd än den egna, ibland utan att göra det särskilt känt att de i själva verket representerar det trotskistiska partiet.

Innebär det här att de Barimani och Raetz säger är ointressant, falskt eller brister i trovärdighet? Nej, det är klart att det inte behöver göra det. Både Barimani och Raetz är på annan lättfunnen plats helt öppna med sina engagemang. DN citerar även andra demonstranter, som åtminstone inte med en enkel googling kan kopplas till någon särskild politisk rörelse.

Men är de här personernas politiska hemvist en helt ointressant upplysning?

DN måste anse det, eftersom ingenting sägs om det i texten. Det är svårt att tro att saken inte skulle vara känd för reportrarna. Det behövs som sagt bara en enkel googling för att fastställa det här och en av reportrarna, Lisa Röstlund, är en erfaren grävande reporter. Det är också svårt att tro att reportrarna inte är medvetna om att det finns organisationer som gärna använder sig av andra organisationer för att främja sin retorik och få ut den i medierna. Är demonstranterna inte fler än sju, kan det knappast heller vara ogörligt att hinna göra en liten undersökning av deltagarna.

Så slutsatsen måste vara att DN inte tycker att de här uppgifterna är väsentliga för läsarna att ta del av. Jag håller inte med. Särskilt ett valår, när mycket av det som sägs och görs har till uppgift att gynna eller missgynna folk som kämpar om den politiska makten. Jag tror till och med att det är lite farligt att hoppa över information av det här slaget, eftersom det kan ge intrycket av att journalistiken inte är opartisk. Jag undrar hur de resonerar på DN om det.

 

Text: