Akta dig så inte kollegorna med klimatångest skvallrar för chefen

Facket rekommenderar ångestdrabbade medlemmar att gå till chefen om en kollega pratar för mycket om sina semesterplaner.

Text:

Toppbild: Nafis Al Sadnan

Toppbild: Nafis Al Sadnan

Rådgivarna i fackföreningen Unionen uppmanade inför den stundande semestern sina medlemmar att knipa käft. Inte om några samhällsomstörtande strejkplaner. Bara om vad man ska företa sig på ledigheten. Ett ”samtalsämne som kan kännas som det mest lättsamma för en själv kan vara tungt för andra. Det behöver vi komma ihåg”.

Det handlade om att undvika att ge andra ångest. Man skrev att klimatångesten är ”en snabbt ökande form av existentiell ångest” och hänvisade till ”återkommande larm från psykologer, forskare och organisationer”. Man nämnde Folkhälsomyndigheten och WHO. Och ”en stor internationell studie”. Enligt den led åtta av tio unga av ”klimatångest”, nästan hälften av dem uppgav att denna ångest påverkade deras vardag, hur de äter och sover, och fyra av tio unga överväger att låta bli att skaffa barn, och hälften anser att mänskligheten är ”dödsdömd”.

Man hann undra över siffrorna. Åtta av tio… Att de unga någon gång känt sig oroliga vore inte konstigt. Men ångest, regelbundet…

Studien var publicerad i The Lancet i september 2021. Den hette ”Young People’s Voices on Climate Anxiety, Government Betrayal and Moral Injury: A Global Phenomenon”.

Författarna Elizabeth Marks och Caroline Hickman från universitetet i Bath skrev att resultaten inte skulle användas som beslutsunderlag i sjukvårdspolitiska frågor. Man använde alltså ordet anxiety, som visserligen går att översätta till ångest men oftare är en term för att beskriva oro, bekymmer och ängslan. Den brittiska rapporten hade ett resonerande tonfall. Det saknades i Unionens refererat av den. 

”Vi vet”, skrev Unionen, ”att vi bör visa varandra hänsyn i kallpratet på jobbet. Men nu stundar semestertider och vissa kan inte prata nog om sina efterlängtade kryssningar och flygresor till olika semesterparadis! Också inför kollegor som lider av klimatångest. Hur ska man hantera detta på bästa sätt?” 

Man berättade om en ”ledsen medlem” som nyligen frågat sin förbundsrådgivare om man kunde be sina kollegor ”att låta bli att prata om stundande flygresor”. Rådgivaren Elisabeth Lind svarade att arbetsgivaren ”bör agera proaktivt och ha en dialog med medarbetarna om hur man uttrycker sig och beter sig på arbetsplatsen”. Den ledsna medlemmen borde ”ta upp saken med chefen”.

Man undrade om man hade läst rätt. Gå till chefen och skvallra på någon som ska åka flygplan på semestern? Var det här ett råd från facket?

Jo. Unionens klimatpsykolog Kata Nylén gav rådgivaren stöd: ”Många som lider av klimatångest berättar för mig att de känner sig ensamma och får allt svårare att förhålla sig till både kollegor, släkt och vänner, som inte ställer om.”

Klimatpsykologen sa att ”det borde ligga i arbetsgivares intresse att tydligt visa att man tar både företagets klimatpåverkan och medarbetares klimatångest på allvar, särskilt om man vill rekrytera unga människor som generellt ställer högre krav på sina arbetsgivare”.  

Unionens utredare i arbetsmiljöfrågor, Annica Hedbrant, stämde in. Det fanns ingen tid att förlora. ”Ett tips är att börja med att spela Inkludo tillsammans. Det är ett gratis och enkelt verktyg som på ett lättsamt sätt kan få i gång reflektion och ett bra samtalsklimat.”

Ett sällskapsspel på jobbet som heter Inkludo alltså. I stället för att snacka en massa skit som bara riskerar att väcka varandras existentiella ångest. Det är så sinnrikt att det snart lär vara obligatorisk familjesyssla också på semestern.

***

Text:

Toppbild: Nafis Al Sadnan