Almedalen – inte helt meningslös
Ett ställe för eliten som man vill fly från redan efter ett dygn? Inte enbart. Att lyssna på partiledartalen är ett bra sätt att bilda sin egen uppfattning inför valet.
Toppbild: Henrik Montgomery / TT
Drygt 40 000 människor brukar besöka Visby under Almedalsveckan. Eller brukade, för det var före pandemin. I år har formatet gjorts om; två partier per dag innebär att evenemanget bantas till fyra dagar. Det är utmärkt. Ingen vettig människa stod ut i en hel vecka.
Mitt eget förhållande till Almedalen är gott men inte okomplicerat. Jag ser alltid fram emot att åka, så även i år. Väl på plats slås jag av hur mycket nytt man lär sig och hur många trevliga människor man möter. Men så tar intrycken överhanden och redan efter 24 timmar brukar en stilla hemlängtan smyga sig på. Den växer sedan i styrka och efter tre dygn ter sig tanken att stanna kvar på Gotland ens en timme till outhärdlig.
Nåväl, i Almedalen finns ett kastsystem det sällan pratas om. Högst upp sitter politikerna. De är där för att få ut sina budskap. Under dem finns jag – media alltså – som sprider budskapen. Utöver det finns hang arounds i form av intresseorganisationer, myndigheter och företag. De kommer för att ”belysa sina frågor”, det vill säga påverka politikerna i en (för organisationerna) gynnsam riktning. Väljarna då? Nej, de är inte där. Hur skulle de komma dit? Och var skulle de bo? Flyg, färjor och boenden är uppbokade månader i förväg. Dessutom svindyra.
Ett ställe för eliten som man vill fly från efter ett dygn, med andra ord? Nja, inte bara. Politikerna skulle göra sina utspel och hålla sina tal ändå, det är sant. Fast när det sker så här koncentrerat och under så stor medial uppmärksamhet blir det lite lättare även för vanliga väljare att jämföra vad de olika partierna vill. I synnerhet ett valår som detta. Vilka frågor tar de upp? Vilka struntar de i? Vilka lösningar föreslår de? Är de trovärdiga?
Som Erik Hörstadius konstaterar är tillståndet i riket inför valet inte det bästa. Många pilar pekar åt fel håll, för få pekar rätt. Flera frågor har också dykt upp som inte fanns på agendan 2018. Som energin, pensionerna, försvaret och skjutningarna.
Ett bra sätt att börja bilda sin egen uppfattning inför valet brukar vara att lyssna på partiledarna i Almedalen. Och du kanske tillhör de 99,6 procent av svenska folket som inte ens behöver åka dit?
***
Läs även: Därför ”såg vi det inte komma”
Läs även: Det extrema Landet Lagom