Apor är livsfarliga – det har vi alltid vetat
Att schimpanserna på Furuvik sköts ihjäl var förmodligen den enda vettiga lösningen i den givna situationen. Men att något sådant, och ännu värre händelser, kan inträffa gång på gång lägger en tung skuld på de svenska djurparkernas ägare.
Toppbild: Illustration från Poes novell i originalutgåvan
Den äldre kvinnan återfanns på baksidan av huset med mängder av brutna ben och med halsen så kraftigt avskuren att huvudet föll av när kroppen skulle flyttas. Den yngre kvinnans lik var kvar i huset och hade återfunnits strypt och uppkörd i skorstensröret till den öppna spisen.
Innan du läser vidare vill vi utfärda en spoiler-alert. Alltså en varning om att upplösningen i det som har kommit att kallas världens första deckare kommer att avslöjas. Det handlar om Edgar Allan Poes berättelse Morden på Rue Morgue, publicerad 1841.
Detta är en argumenterande text. Alla åsikter är skribentens egna.
Mördaren är – en förrymd apa.
I fiktionen finns fler exempel på djur, inte minst apor, som utgör en livsfara för människor. Ta bara King Kong och Apornas planet. Det återspeglar djupt rotad rädsla för vilda djur i allmänhet och i synnerhet vilda djur som har undkommit fångenskap.
Hur berättigad är den rädslan? Frågan blev i högsta grad aktuell efter händelserna den 14 december då fem schimpanser rymde från Furuviksparken varav fyra sköts ihjäl och en skadesköts av djurparkens egna skyttar.
Att djur i fångenskap kan bli livsfarliga när de kommer i närkontakt med människor kan det knappast råda någon tvekan om. I närtid har vi sett alltför många exempel. Bland annat den tragiska händelsen 2012 på Kolmården där en 30-årig djurvårdare dödades av vargar då hon ensam befann sig innanför hägnet.
Ett annat fruktansvärt exempel är sommaren 2017 då en 18-årig djurskötare dödades av en brunbjörn i Orsa djurpark. En familj bevittnade händelsen där djurskötaren drogs in i en bunker av björnen, varefter det bara hördes skrik.
Och så sent som för några månader sedan, den 28 augusti, rapporterades det från Ölands djurpark att en anställd där hade blivit ihjälstångad av en älgantilop då vederbörande skulle fösa in djuren efter stängning.
Nu var det ingen schimpans som var "mördaren" vid den fiktiva Parisgatan Rue Morgue. Det var en orangutang. Men att även schimpanser kan vara livsfarliga för människor kan det inte råda någon tvekan om. Det finns flera fall där schimpanser har attackerat människor, i vissa fall med dödlig utgång. "Kändisapan" Travis i USA, som medverkade i mängder av tv-shower och reklaminslag attackerade år 2009 sin ägares vän och slet då i princip av hela hennes ansikte.
Och i Sierra Leone rapporterades det 2006 att en grupp schimpanser hade attackerade och dödat en chaufför i ett naturreservat. Och i en DN artikel framkom 2006 att i västra Uganda, nära naturreservatet Kibale, lyckades en enda schimpans överfalla minst 15 barn under en sjuårsperiod. I mer än hälften av attackerna avled barnen.
Det är ingen vågad gissning att det förmodligen var den lämpligaste lösningen att skjuta ihjäl schimpanserna på Furuvik vid den givna situationen. Men det är djurparkens ledning som bär hela ansvaret för att situationen över huvud taget skulle behöva inträffa – liksom vid alla andra djurparker där tragiska händelser har inträffat.
Läs även: Lägg ner alla djurparker
Läs även: Så lärde aporna oss det vi vet om kärlek