Bli rik på repeat
Gängkriminella använder Spotify för att tvätta pengar genom att köpa falska lyssningar.
Toppbild: TT
Kriminella använder Spotify för att tjäna pengar, avslöjade Svenska Dagbladet nyligen. Tidningen berättade hur tullen hittade narkotika vid ett tillslag mot en lagerlokal, men att där också fanns en mängd datorer som var programmerade att spela upp låtar på repeat hos musiktjänsten. Lokalens ägare hade köpt rättigheterna till musiken billigt online och nu mjölkade han Spotify via denna så kallade streamingfarm. Bolaget ville inte kommentera det specifika fallet men hävdade, via mejl till tidningen, att de har avancerade säkerhetssystem för att stävja fusk och bedrägerier.
Uppgifterna fick hur som helst en analytiker på den amerikanska storbanken JP Morgans att räkna ut att man kan få ut royalties på 1200 dollar, motsvarade drygt 13000 kronor, per månad genom att ladda upp en 30-sekunders låt på plattformen och sedan spela den oavbrutet dygnet runt på sin mobil eller dator. Räkneexemplet refererades på X (f d Twitter) vilket lockade ut Spotifys vd Daniel Ek på banan.
”Om det var sant så skulle min egen spellista bara vara 'Daniels 30-sekunders-jam' på repeat. Men ärligt talat; det är inte så vårt royalty-system fungerar”, twittrade Ek. Han gick dock inte närmare in på hur royaltysystemet faktiskt fungerar.
Inte heller på Spotifys hemsida finns någon tydlig beskrivning av hur utbetalningssystemet ser ut.
”I motsats till vad du kanske har hört, så betalar Spotify inte royalties per uppspelning eller strömning”, heter det där och vidare:
”Betalningarna som en artist mottar kan variera beroende på hur deras musik strömmas eller vilka överenskommelser de har med skivbolag och distributörer.”
JP Morgan uppskattar att så mycket som 10 procent av alla strömmad musik på nätet kan vara initierad från strömningsfarmer som den som beskrevs ovan.
***
Läs även: Välkommen till verkligheten
Läs även: Renarnas dyra matvanor