Brewsters miljoner och Northvolts miljarder
Det krävs att den ledning som tar över efter Peter Carlsson hanterar pengarna mer varsamt än företrädaren. De kanske borde börja med att se om en klassiker?
Toppbild: TT
Någon som minns åttiotalskomedin Brewsters miljoner? Det finns ingen anledning egentligen, den är rätt medioker – fast handlingen är lite kul. En oduglig får oväntat ärva 300 miljoner dollar av en släkting, men bara på villkor att han först klarar ett test. Brewster måste göra av med 30 miljoner dollar under lika många dagar utan att ge bort eller investera något, pengarna ska förbrukas. Men han upptäcker snart hur svårt det är att spendera så mycket på så kort tid. Han inhandlar hötorgskonst till fantasipriser, startar en politisk kampanj som han vill ska gå åt skogen och köper mängder av meningslösa varor och tjänster.
Jag kom att tänka på den där gamla B-rullen förra veckan när batteritillverkaren Northvolt ryckte i nödbromsen och ansökte om rekonstruktion i USA. Bolaget brände mer än 2 miljarder kronor varje månad förra året. Det handlar visserligen inte om rörelsekostnader – som löner och insatsvaror – utan investeringar. Men hur kan man ens komma upp i såna summor? Sedan starten 2017 har Northvolts ägare och långivare – inklusive skattebetalare och pensionssparare – plöjt ner ofattbara 100 miljarder kronor i verksamheten. Allt som fanns kvar i kassan i fredags var 300 miljoner, 0,3 procent, vilket beräknades räcka i ungefär en vecka.
Skälet till att Brewster tvingades sätta sprätt på alla de där pengarna var att det skulle ge honom en överdos av lyxkonsumtion så att han skulle hantera resten av arvet med dygdig återhållsamhet. Och filmen slutar lyckligt; hans resa förändrar honom, han inser värdet av pengar men också av relationen till medmänniskorna. Och han börjar lita på sig själv och sitt omdöme.
Filmen om Northvolt är mer drama än komedi och just nu pågår en riktig cliffhanger där huvudrollsinnehavarna riskerar att störta ner för ruinens brant. För att det hela ska få ett lyckligt slut krävs att nya finansiärer ställer upp med friska miljarder (vilka det skulle kunna vara resonerar Per Lindvall om här). Men det krävs också att den ledning som tar över efter Peter Carlsson hanterar pengarna mer varsamt än företrädaren. De kanske borde börja med att se om en klassiker?
***
Läs även: Vem tar över slukhålet Northvolt?