Krisen i Shanghai: Bytte kattlek mot tre apelsiner

Nedstängningen av Shanghai varar längre än väntat. Nu tvingas stadens invånare ta till byteshandel för att få mat.

Text:

Toppbild: Stina Stjernkvist/TT / Janerik Henriksson /TT

Toppbild: Stina Stjernkvist/TT / Janerik Henriksson /TT

Efter att omikronvarianten av coronaviruset upptäcktes i mångmiljonstaden Shanghai har myndigheterna svarat hårt och resolut enligt den kinesiska devisen. Först sattes olika områden av staden i karantän, sedan delades Shanghai i två delar som isolerades i omgångar. När det inte visade sig effektivt nog stängde man ner hela staden. I skrivande stund är nedstängningen inne på sin tredje vecka – en vecka längre än planerat.

Vittnesmål beskriver en apokalyptisk stämning. Gatorna är tomma sånär som på patrullerande robothundar som uppmanar de 26 miljoner invånarna att hålla sig inomhus. Myndigheterna har skickat upp megafonbestyckade drönare i luften för att mana till lugn. Något som inte hindrat frustrerade Shanghaibor från att skrika i förtvivlan från balkonger och öppna fönster. 

Den oväntat långa nedstängningen har inte bara fört med sig tristess – utan också en livsmedelskris. Regimen har lovat matkassar, men leveranserna har varit bristfälliga. Hungrande Shanghaibor tvingas ta till byteshandel för att få tag på mat, rapporterar lokala medier. Och det är inte bara frågan om att byta toalettpapper mot ägg, utan metoderna har visat sig vara ovanligt kreativa.

South China Morning Post har pratat med 29-åriga Ying Chengtuo, som bytte en lekstund med sin katt mot tre apelsiner. Efter att inte ha ätit frukt på flera dagar såg han i en chattgrupp att grannen hade en låda med apelsiner och äpplen som hon var villig att dela med sig av. Problemet var att Ying inte hade något att erbjuda i utbyte. Men så mindes han att grannen vid ett tidigare tillfälle ställt frågor om hans katt. Kanske kunde en halvtimme med katten fungera som byteshandel? Förslaget visade sig vara fruktbart, och efter lekstunden fick Ying Chengtuo tre apelsiner som tack. Kanske var det så att grannen helt enkelt var en kattmänniska. Fokus drar dock slutsatsen att byteshandeln underlättades av kattens namn – Orange.

Text:

Toppbild: Stina Stjernkvist/TT / Janerik Henriksson /TT