Dags för koftans comeback?
När energipriserna stiger får man ta till beprövade metoder.
En gång i tiden var det högsta mode bland politiker. När det tyska miljöpartiet Die Grünen gjorde sitt intåg i förbundsdagen i början av 1980-talet syntes attiraljen på var och varannan av partiets ledamöter. Nej, vi pratar inte om stora buskiga skägg, utan om ulltröjor och stickade koftor. De grönas lediga utstyrsel var en frisk fläkt i jämförelse med de mörka kostymer som dittills dominerat parlamentet. Varma tröjor och vita sneakers låg i linje med ett parti som ville bryta med det gamla.
Med tiden har De grönas representanter färgats av sin omgivning, och ulltröjorna har bytts ut mot kostymer och byxdressar. Skäggen finns till viss del fortfarande kvar, om än inte lika buskiga. Men kanske är det nu dags för koftorna att göra en comeback?
Som bekant pågår ett krig i Europa som har fått stor påverkan på energipriserna. Tyskland är ett land som är extra utsatt när Ryssland stryper leveranserna av naturgas; uppemot hälften av landets hushåll värms upp med gas. I veckan meddelade näringsminister Robert Habeck, tillika ett av De grönas språkrör, att man inför ett nytt regelverk för att minska gasberoendet. I höst kommer temperaturen i offentliga byggnader att sänkas med en grad till 19 grader celsius. Eftersom det rör sig om totalt 186 000 byggnader innebär det att gasförbrukningen minskas med sex procent.
Enligt ministern är det viktigt att även privata arbetsplatser och hushåll minskar sin gasförbrukning, och fler regeländringar är att vänta. Uppvärmning av privata pooler ligger illa till. Och förslag finns på att privata kontorslokaler ska bli föremål för en årlig energigenomgång samt temperatursänkningar nattetid.
Hösten står för dörren och det kommer bli kallare utomhus. För tyskarna även inomhus. Det något slitna uttrycket ”det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” ligga nära till hands. Kanske får vi nu åter se bilder på parlamentsledamöter i ulltröjor och kofta?
***
Toppbild: Die Grünes Walter Schwenninger i dåtidens politiska modeplagg.
Läs även: Så kom gas och kärnkraft in i EU-värmen