Därför vinner Trump valet
Harris/Walz är bortom räddning. Och det var i Fokus ni läste det först.
Toppbild: AP
Vem blir nästa president i USA? Jo, den republikanske kandidaten. Alltså Donald Trump. Om inte lyckan vänder för de attentatsmän som försöker skjuta honom ur racet. Det kan ju bli tredje gången gillt. Men i så fall träder JD Vance in i hans ställe.
Vance är ett av skälen till att en demokratisk seger i valet ter sig alltmer osannolik. Lugnt och sakligt demonterade han en svettig och högröd Tim Walz i debatten mellan vicepresidentkandidaterna nyligen. Det gick så långt att Walz kallade sig själv “knucklehead” (dumbom), när han inte kunde krångla sig ur lögnen om att ha befunnit sig i Kina under protesterna på Himmelska Fridens torg 1989. En av flera lögner. Tidigare har det handlat bland annat om att han deltagit i krig, Vilket han sagt att han gjort. Fast inte har.
Detta är en argumenterande text. Alla åsikter är skribentens egna.
Men huvudproblemet för Harris/Walz-kampanjen är inte de personliga lögnerna, utan de politiska. Vilka spricker som troll i ljuset. Man påstår sig alltid ha varit för strikta gränskontroller. En osanning som alla genomskådar. Och för fracking. Inte heller sant. Man vägrar erkänna att man är för aborter ända till månad nio. Väljarna, kanske inte alltid så insatta, ser lögnen i lögnarens ansikte.
Att Harris/Walz måste ljuga – också om sådant som att Donald Trump står bakom den kontroversiella Project 2025-agendan och att han vill införa stränga federala abortlagar – beror på att de är yttervänster som försöker framstå som mittenkandidater. Vilket de alltså inte är.
Här fick ni grundanalysen. Till den ska läggas att väljarna minns att Trump presiderade över en stark ekonomi, kontrollerad gräns, samt undvek att dra in sitt krigströtta land i krig. Medan Harris är oprövad som ledare. Hon framstår också som lätt bakom, nu när hon – uppenbart desperat i en kampanj som gått i stå – börjat bevilja intervjuer. De flesta fjäskiga, som hos Oprah Winfrey. Ändå presterar hon mest bara ordsallad. Hos Oprah fick hon en förberedd fråga från ett par på länk om de höga priserna på boende, mat, bensin et cetera. Svaret blev rent nonsens: en inövad talepunkt om att hon stöttar medelklassen, älskar småföretag och bygger en “opportunity economy”. Parets blickar slocknade.
Inte heller behärskar Harris ekonomiska elementa. 50 000 dollar i skatteavdrag för nystartade företag, lovar hon flott. Men om inga vinster hunnit göras, blir ju skatteavdraget meningslöst.
Amerikanerna ser och hör: Detta är inte en särskilt intelligent person. När hennes teleprompter nyligen hackade under ett tal, kunde hon inte improvisera fram en enda mening, utan fastnade i repetition av de ord hon nyss sagt. Hennes imponerande debattinsats mot Trump, förstår vi nu, berodde på god inlärning av repliker. Som en papegoja, med för kvällen lyckad tajming.
Nu lite hårda data också. Sajten Realclearpolitics sammanställs hur spelbolag ser på valet. Runt den 20 september viktades sannolikheten för en Harris-seger till 53 procent; och en Trump-seger till 46 procent. Med 25 dagar kvar till valet ges nu Trump i stället 54 procents chans, Harris bara 45. En snabb förskjutning.
Så har vi själva frågorna. I alla mätningar är Donald Trump överlägsen i de två viktigaste: ekonomin och invandringen. Något som har fångats upp av den mäktiga fackföreningen Teamsters, som brukar stötta Demokraternas kandidat. Men efter att medlemmarna visat sig föredra Trump med sifforna 58 procent mot 31 procent, avstår organisationen sympatiyttring denna gång.
De allra flesta väljare har redan bestämt sig. Men mätföretaget Gallup stämmer varje månad av åt vilket håll “undecided voters” – fortfarande tvekande – lutar. I senaste mätningen var “antipatin” hos dessa mot Trump minus 9 procent. Det vill säga 9 procent fler ogillade än gillade honom. Men antipatin mot Harris var hela minus 25 procent. Och jämfört med augusti hade Trump förbättrat sitt resultat markant, medan Harris försämrat sitt.
Till Trumps fördel talar också att han leder i sex av sju så kallade swing states: senast kom en mätning som gav honom ledningen i Nevada. Och de minnesgoda vet att Trump i båda valen 2016 och 2020 underpresterade i opinionsmätningarna jämfört med valet.
Ett sista argument för en Trump-seger hittar jag i egna inkorgen. Av dunkla skäl får jag nämligen tiggarmejl från Harris/Walz, 5–7 om dagen, i alltmer hjärtskärande ton. Häromveckan illustrerat med branta kurvor neråt i insamlingen. Snälla, hjälp oss, skrev de.
Men de är bortom räddning. Och det var i Fokus ni läste det först.
***
Läs även: Demokraternas stenhårda syn på aborter
Läs även: Vad tycker Kamala Harris, egentligen?