David Bowie hade rätt om internet

Desinformation, och hur sociala medier väljer att definiera fenomenet, illustrerar David Bowies poäng: internet är spännande men skräckinjagande.

Text:

Toppbild: Bob Child / AP

Toppbild: Bob Child / AP

I en videosnutt från nittiotalet, som jag såg häromdagen, intervjuas musikgeniet David Bowie. Fram till mitten av sjuttiotalet, säger stjärnan, var världen stabil och absolut, med kända sanningar och lögner. Det fanns inga större tveksamheter eller någon egentlig pluralism i de saker man trodde på.

Men så föll den världen sönder. Singulariteten försvann och plötsligt fanns det två, tre eller fyra olika sätt att betrakta en företeelse. Bowie beskriver internet som det yttersta steget i den utvecklingen och att mänskligheten »nu« (alltså just före millennieskiftet) träder in i en värld som är helt fragmentiserad. "Potentialen i det som internet kommer göra med samhället, både på gott och ont, är omöjlig att föreställa sig", säger han. "Vi står på randen till något som är både enormt spännande och oerhört skräckinjagande."

Intervjuaren protesterar klentroget. "Men internet är väl bara ett verktyg?" försöker han. "Nej, det är en utomjordisk livsform", svarar Bowie trosvisst och tillägger att interaktionen mellan olika aktörer kommer att förändras i grunden och att föreställningen om vad medier är kommer att krossas.

Vi hoppar till nutid. Danska Sundhetsstyrelsen meddelade nyligen att barn under 18 i Danmark inte längre ska vaccineras mot covid, såvida inte en läkare bedömer att de tillhör en riskgrupp. Av någon anledning rödflaggade Twitter beskedet: "Vilseledande! Se varför hälsomyndigheter anser att covid-19-vaccin är säkra för de flesta" hette det i en varningstext med länk till ytterligare information. Den märkliga åtgärden gjorde sannolikt mer skada än nytta. En internationell sajt spred nyheten att Danmark förbjuder vaccination av barn. Sedan dröjde det inte länge innan nätets foliehattar jublande drog slutsatsen att de haft rätt hela tiden: covid-19-vaccin är farligt. 

Detta är bara ett av miljontals exempel på att David Bowie fick rätt; vi lever i dag i det som vissa akademiker kallar post-sanningens era. Och det beror inte bara på internet, utan lika mycket på djupt liggande neurologiska och psykologiska egenskaper hos människan. I veckans Fokus förklarar Mats Holm hur och varför vi hamnade här och vad det betyder.

Fascinerande. Skrämmande. Och – gissar jag – omöjligt att åtgärda.

***

Text:

Toppbild: Bob Child / AP