Den enes … – Ericssons bröd
Ericssons vd Börje Ekholm är en samhällsintresserad man. Och till skillnad från många andra i näringslivets topp är han inte rädd för att prata politik, ens med journalister.
När han var chef för Wallenbergarnas maktbolag Investor bjöd han ibland in ekonomiredaktioner till kontoret på Arsenalsgatan och berättade vad som hände i bolaget. Det gick i allmänhet fort. Investor är, enkelt uttryckt, ett brevlådeföretag där vd:s huvudsakliga uppgift är att hålla reda på aktieposterna i portföljbolag som SEB, Atlas Copco, ABB, Ericsson med flera, samt att sitta av ett och annat styrelsemöte.
Så efter de första tuggorna av pastasalladen och sedan Investors fram- och motgångar diskats av, gled Ekholm över på världsläget. Både han och åhörarna tyckte att det var nu det blev intressant. I synnerhet när diskussionen kom in på amerikansk politik. Få svenskar klår Börje Ekholm på det området.
Han är amerikansk medborgare och när det drog ihop sig till presidentval 2016 hade han redan lämnat vd-stolen i Investor och flyttat till Colorado för att sköta investmentbolagets onoterade innehav. Det sågs allmänt som en semi-pensionering och förvåningen var stor när han i oktober det året utsågs till koncernchef i Ericsson. Blott ett par veckor återstod till USA-valet och TT frågade om han tänkte rösta och i så fall på vem.
»Jag tycker att det är en demokratisk skyldighet att rösta, jag har beställt valsedlar och jag kommer att rösta. Det är ett val mellan två svaga kandidater, men jag kan inte förmå mig själv att rösta på Trump och av det kan du dra din slutsats«, blev svaret.
Det är inte säkert att Ekholm kommer att låta likadant inför valet 2020. Hösten 2015 passerade kinesiska Huawei Ericsson och blev störst i världen på mobilsystem. Resan dit var nästan lika remarkabel som Donald Trumps väg till presidentposten. Vid millennieskiftet öppnade Huawei kontor i Kista intill Ericsson och plockade skamlöst för sig av den svenska jättens teknik och personal. Till en början var Huaweis produkter så sorgfälligt kopierade att till och med numren på de pyttesmå kretskorten var identiska med förlagornas.
På några år hann Huawei i kapp. Och med fjärde generationen, 4G, gick kineserna förbi svenskarna. Anledningen var i hög grad att Kina, världens största mobilmarknad, skar ner köpen från Ericsson och valde de inhemska tillverkarna Huawei och ZTE. EU:s protester mot den negativa särbehandlingen gav föga. Ändå fortsatte kineserna att ha praktiskt taget fritt tillträde till den europeiska marknaden.
Fast i USA har kineserna aldrig varit särskilt välkomna. Därför är USA i dag Ericssons viktigaste marknad, ett faktum som accentueras av att landet har kommit betydligt längre med 5G-utbyggnaden än Europa. Och situationen blev inte sämre av att Donald Trump blev president. Tvärtom. I augusti förra året förbjöd Donald Trump amerikanska företag att använda kinesisk telekomteknik av säkerhetsskäl. Och häromveckan utfärdade han ett nytt dekret som bland annat fick Google att avbryta samarbetet med Huawei inom operativsystem och appar. I praktiken lär det göra Huaweis telefoner osäljbara utanför Kina.
Varför är det bra för Ericsson? Bolaget säljer ju inte telefoner och i USA är Huaweis system redan bannlysta.
Visst, men för det första innebär det ett stort ekonomiskt avbräck för Huawei vilket gör koncernen svagare. Dessutom verkar USA:s hårda ton få andra länder att förbjuda Huaweis 5G-system. Japan, Australien och Nya Zealand har redan gjort det och exempelvis Norge funderar. På sikt kan det också öka trycket på Kina att släppa in utländska leverantörer.
Ericsson undviker konsekvent att kommentera handelskonflikten mellan USA och Kina. Börje Ekholm har lagt band på sitt intresse för samhällsfrågor och vill inte »spekulera i« vad Huaweiförbuden kan betyda för bolaget. Det är nog klokt. Kina är fortfarande en viktig marknad för Ericsson, även om man inte får tillträde till mer än en liten del av den.
Men mellan skål och vägg är Ericsson-direktörerna inte missnöjda. De har varken glömt plundringen i början av 2000-talet som banade väg för Huawei, eller den bryska behandlingen i Kina. Och börsen är lika nöjd som direktörerna. Ericssonaktien steg 5 % förra veckan samtidigt som börsen backade 2 %. Och sedan Börje Ekholm tillträdde i januari 2017, händelsevis samma vecka som Donald Trump svors in, är kursen upp 76 procent.
Donald Trump lär ha ytterligare en röst att hämta i presidentvalet 2020. Från Colorado.