Det sker väl aldrig något oförutsett med skjutglada kriminella?
Att chatta med sin gangsterkompisar är helt enligt reglerna på SiS-hemmen.
Toppbild: TT
Det var förstås för mycket att hoppas på. Det, också.
I dessa dagar får man ta den rättvisa som erbjuds. Så när jag läste om hur Frunze Saghatelyan fritagits vid ett tandläkarbesök i Södertälje försökte jag trösta mig med att han nu visserligen var fri, men plågad av tandvärk. Det vore inte mycket till straff – förlåt: påföljd – för en avrättning, men å andra sidan inte särskilt mycket mildare än de två år och elva månaders "slutenvård" som det var tänkt att han skulle avtjäna.
Men det var för mycket att hoppas på.
Detta är en argumenterande text. Alla åsikter är skribentens egna.
"Pojken", som mördaren kallades i artikeln jag läste, fritogs först efter att ha varit hos tandläkaren och han hade inte ens genomlidit en rotfyllning. Tandläkaren hade helt enkelt konstaterat att han inte hade några hål. Och antagligen givit honom ett klistermärke, som belöning för hans fina borstteknik. Den tandvärk han påstod sig lida av var bara en bluff för att han skulle komma ut ur "SiS-hemmet".
Citattecknen sitter där, eftersom jag måste erkänna att min kunskap om vad SiS-hem är inte är alldeles komplett. Som tur är finns ju nätet, så det är rätt lätt att informera sig.
SiS står för Statens institutionsstyrelse, som av någon anledning förkortar sig med två versala S och ett gement i. "När du kommer till ett särskilt ungdomshem", läser jag på Inspektionen för vård och omsorgs hemsida – versalt I V och O – under rubriken "dina rättigheter på ett särskilt ungdomshem", "ska du få information om de ordningsregler och rutiner som finns på hemmet. Det kan till exempel handla om regler för att vistas utanför ungdomshemmet, ta emot besök, ringa och att skriva brev."
Det särskilda med reglerna på det särskilda ungdomshemmet verkar vara att de inte är särskilt särskilda.
"Får man ha mobil på SIS-hem" är en fråga som besvaras på annan plats på nätet. Svaret lyder "Ungdomar som är placerade på SiS-hem får fritt använda mobiltelefoner och surfplattor utan att personalen får se vad de gör eller vilka kontakter de har."
Så, med andra ord, om man chattar med ett par kompisar med pickor i fickan om att man tänkte ta en liten tur till tandhygienisten, är det ingen på hemmet som vet något om den saken. Detta samtidigt som EU vill driva igenom lagstiftning där vanliga icke-mördande personer kan bli avlyssnade utan några skäl att tala om. Detta samtidigt som vanliga föräldrar uppmanas att hålla koll på vad deras "pojkar" ägnar sig åt på nätet.
"Vi misstänker att detta har varit en bidragande faktor för fritagningen", säger fackförbundet Sekos klarsynta representant i en artikel i fackförbundets tidning. I samma artikel kan man läsa att "sedan en lagändring 2018 har mobiltelefoner och surfplattor kunnat användas för att planera fritagningar, föra in droger på institutionerna och sälja sexuella tjänster."
Det finns mycket information på internet. Just när detta skrivs finns till exempel uppgiften om att polisen tror att fritagningen kan ha skett därför att lille Frunze är "skyldig ett mord". Alltså inte att han är "skyldig till mord", vilket vi redan visste, utan att hans uppdragsgivare anser att han inte fullgjort sitt åtagande. Han mördade ju fel person. Därför hämtade de honom hos tandläkaren. Den som är satt i skuld är inte fri, eller i det här fallet tvärtom.
Men ni ska inte förtvivla. En utredning är tillsatt. Den har "högsta prioritet" enligt justitieminister Gunnar Strömmer. Ett annan intressant faktum man kan hitta på nätet: den skulle presenteras i maj, men har skjutits upp till september.
Eller, för att vara mer exakt: den väntas i mitten av september "om inget oförutsett händer", enligt utredningens ordförande.
Lugnande, eller hur? För det sker väl aldrig något oförutsett när man har att göra med skjutglada kriminella?
***
Läs även: Vår egen olyckas smed