Diamanterna bär han i ett kuvert i innerfickan

Guldet verkar ha ersatt diamanter som den säkraste investeringen.

Text:

Toppbild: AP

Toppbild: AP

I kretsarna kallas han Den Långe. The Tall One. Det är inte utan orsak.  

 Jag får också ett förnamn, men bryr mig inte om resten. Vad jag däremot också får är en hög med anekdoter och en varm sommarkväll i Berlin dränkt i Korn och Jäger. Så mycket mer kan en man väl inte begära. Den Långe kommer från Winterthur i Schweiz. Han handlar med diamanter. Det ska bara fan handla med diamanter, säger han mellan snapsarna.  

Den Långe delar sin tid mellan Israel, USA, Indien och Holland. Så ser den globala diamantkartan ut idag. Med tillägget att också Ryssland, UAE, Australien och Sydafrika på olika sätt hör dit. Den Långe säger att kanske 75 procent av alla handlare i det stora Diamantkwartier i Antwerpen idag är indier. Tidigare var det judar, eller israeler, som dominerade.  När han nu förhandlar om diamantköp i Antwerpen säger indierna att priset är "below my costs". Judarna däremot säger att de har ”a big family to feed”.  

Detta är en argumenterande text. Alla åsikter är skribentens egna.

Ungefär 80 procent av världens rådiamanter handlas fortfarande via Diamantkwartier i Antwerpen. Amerikansk efterfrågan driver marknaden, men delvis också Kina och Arabemiraten. Angloamerikanska De Beers och ryska Alrosa dominerar råvaruproduktionen till över 60 procent, till trots för olika sanktioner.  

Diamantbörsen i Tel Aviv, den berömda, lägger grunden för Israel som exportnation. Diamanthandeln överträffar fortfarande landets snabbt växande export av säkerhetsutrustning och militärmateriel. De israeliska diamanthandlarna reser världen runt, mest till USA, med sina små kuvert eller Briefken i handbagaget. När en affär rotts i hamn säger israelerna (allt enligt Den Långe) masal u’bracha, lycka och välsignelse. Jiddisch är, traditionellt sett, diamantspråket nummer ett.  Diamantbranschen genomgår stora förändringar. Ännu på 1970-talet fanns det över 20 000 diamantskärare i Israel. Idag är de färre än 1000. Slipandet har utlokaliserats till firmor i Indien, Kina, Laos, Thailand.  

Diamantpriserna har fallit med över tjugo procent på ett år, sen sommaren 2023. Den Långes generella syn på marknaden är pessimistisk. Nedgången började med pandemin och sen har priserna gått lite upp, men mestadels ner. Detta gäller både för naturliga och för syntetiskt framställda diamanter. Guldet verkar ha ersatt diamanter som den säkraste investeringen.  

Det handlar också om en form av diamantinflation. Priserna är nere på nivåer som inte setts sen början av 2010-talet. Hälften av alla diamanter som säljs i USA idag är syntetiskt framställda. På den globala marknaden har siffran stigit till över tio procent på bara några få år. Ett otränat öga ser ingen skillnad mellan äkta och syntetisk. För de syntetiska diamanterna har prisnedgången varit långt mer dramatisk än för de råa eller gruvbrytna.  Detta gläder dock inte Den Långe, för – som han säger – faller priset på en diamant faller den snabbt på alla. Hans hopp nu är att överutbudet på marknaden ska leda till en renässans för särpräglade stenar med acceptabel proveniens, alltså för gruvbrytna stenar och då gärna av modell större.  

Det stora franska lyxkonglomeratet LVMH meddelade för en kort tid sen att de bara använder gruvbrytna diamanter i sina produkter.  Ett sånt utspel hade ingen gjort för bara tjugo år sen. Till saken hör att LVMH äger Tiffany. Och det var Tiffany som år 1886 introducerade den första diamantringen med sikte på förlovade par.  

För att fira detta lanserade LVMH år 2021 The Charles Tiffany Setting Men's Engagement Ring. Den är utrustad med en rundslipad diamant som mittstycke (numera också andra former) och har i övrigt inslag av platina och titan. Den ska enligt Tiffany illustrera en "bold new era of love". 

  I Antwerpen köper Den Långe ett par gånger i månaden råbrutna diamanter för allt mellan 30 000 och 300 000 euro. Sen flyger han över världen. Diamanterna bär också han i ett kuvert i innerfickan. Han är specialist på färgade diamanter. De röda diamanterna säger han vara de mest eftertraktade. Sen svarar han på en fråga som inte ställts.  

”Stormande rik blir jag inte”, säger Den Långe, ”men jag hankar mig fram och tröstar mig med att min bransch inte passar for the spiritually weak”. 

***

Text:

Toppbild: AP