En grupp sticker ut i lyckostatistiken

Vi måste börja se över våra prioriteringar. Pengar är inte den självklara biljett till lycka som vi fått för oss. Ett gott äktenskap är långt viktigare. 

Text:

Toppbild: Unsplash

Toppbild: Unsplash

Romansen mellan popstjärnan Taylor Swift och NFL:s Travis Kelce upptar många unga kvinnors fantasi just nu – inklusive min dotters, som räknar sig som ”Swiftie”. De hängivna fansen hoppas att Taylor äntligen har hittat den livslånga kärlek hon sjungit om sedan debuten. Slagkraftigast i monsterhiten Love story, om två ungdomar som går emot konventionerna och väljer att gifta sig trots omgivningens protester.  

Temat är intressant: Förr var det unga äktenskapet norm, nu är det ett normbrott. På 1960-talet var giftasåldern i Sverige 23 år för kvinnor och 25 för män –  i dag är den 34 respektive 36. Samtidigt visar SCB:s statistik att det totala antalet äktenskap går ner, liksom födslotalen. 

Detta är en argumenterande text. Alla åsikter är skribentens egna.

Mönstret är detsamma i USA, och de romantiska sångerna till trots har det som sagt inte riktigt velat sig för Taylor heller. Hittills har drömprinsarna visat sig vara något annat: ”Got a long list of ex-lovers / They’ll tell you I’m insane”, biter hon tillbaka i låten Blank Space.  

Det har spekulerats i vad som skulle hända om hon och Kelce valde att knyta bandet –  gifta sig, flytta ihop, få barn och allt det där. Vi lever i en tid av polarisering, bristande framtidstro och växande alienation mellan könen. Men om till och med Taylor kan komma över sina besvikelser genom att förälska sig i något så gammaldags som en fotbollsstjärna, då borde allt vara möjligt.  

Skulle ett äktenskap mellan denna ikoniska duo få fler att välja den vägen? En del amerikanska kommentatorer menar det, och det vore i så fall välkommet. Man kan naturligtvis inte göra generaliseringar om enskilda fall, men den samlade statistiken är tydlig. Äktenskapet må vara en urgammal institution, men det har fördelar även för det moderna livet. Det bidrar inte bara med ekonomisk stabilitet, utan gör också människor lyckligare.  

I en studie publicerad denna höst undersöker Sam Peltzman från University of Chicago amerikaners självrapporterade lycka. Han konstaterar att trenden varit nedåtgående sedan 1972, men att en grupp har klarat sig bättre än andra: De gifta. Faktum är att äktenskap är den enskilt mest avgörande lyckofaktorn. Varken kön, ålder, etnicitet, utbildningsnivå eller inkomst kommer ens nära.  

Det kan finnas många skäl till att man inte gift sig: Att man inte hittat någon, eller att den man hittat inte tycker att äktenskap är en bra idé. Men som David Brooks skriver i New York Times: Om du inte gifter dig, låt inte orsaken vara att du inte har prioriterat äktenskapet. (17/8)  

Mycket tyder dock på att vi inte förstår vilken betydelse äktenskapet har för ett gott liv. Enligt en undersökning från PEW research tycker 9 av 10 föräldrar att det är angeläget att deras barn blir finansiellt oberoende och har en bra karriär. Men bara en femtedel menar att det är viktigt att de gifter sig. Detta speglar en kultur som sätter pengar och arbete i centrum. Äktenskapet blir något man unnar sig när man nått finansiell stabilitet – så där i 35-årsåldern. 

Peltzmans lyckostatistik ger oss anledning att se över våra prioriteringar. Pengar är inte den självklara biljett till lycka som vi fått för oss. Ett gott äktenskap är långt viktigare. 

Taylor Swifts Love story slutar med att sångens Romeo faller på knä framför sin Julia och tar fram en ring. Inramningen är sagoaktig, vilket är fascinerande eftersom den skildrar något som tills nyligen var ett ordinärt livsval. Men att sången spelats över en miljard gånger bara på Spotify, tyder på att drömmen lockar än. 

***

Text:

Toppbild: Unsplash