En halv miljard i driftskostnad – är det Putins?
Envisa rykten gör gällande att det är Putin som äger yachten Scheherazade, som just nu ligger till ankar i norra Italien. Den är värderad till närmare sju miljarder kronor.
Toppbild: Yachtcharterfleet
Kraven från kunder och varumärkesvård tvingar utländska företag att stänga sin verksamhet i Ryssland. Även försäljningen på hemmaplan kan bli lidande om konsumenterna misstänker samröre. Det har franska restaurangkedjan ”La Maison de Poutine” (i Frankrike stavas ryske president Putins efternamn just som Poutine) fått erfara. Kedjans krogfilialer har nu flera gånger om dagen fått hotfulla mobilsamtal om att man omedelbart bör bryta sitt samarbete med skurkarna i Kreml. ”Om inte så…”
Ägarna har nu tvingats gå ut via Facebook och Twitter och förklara sig.
I själva verket syftar namnet på kanadensiska nationalrätten Poutine, en snabbmatsrätt som består av pommes frites toppat med ostmassa samt brunsås.
Ett smartare drag vore kanske att skriva in den ukrainska rödbetssoppan Borsjtj på menyn.
***
Jakten på oligarkernas lyxyachter fortsätter med oförminskad styrka. Just nu är det ”Scheherezade”, ett 140 meter långt fartyg utrustat med två helikopterplattor och tjugo hytter vars oklara ägarbild intresserar myndigheterna. Båten, som är värderad till 700 miljoner dollar (= 6,8 miljarder kr) ligger för ankar på varvet Marina di Carrara i norra Italien. Envisa rykten gör gällande att det är Putin själv som äger yachten. Ägaren torde under alla omständigheter vara en ”riking”. Enligt uppskattningar från varvet ligger båtens årliga ”running costs” runt en halv miljard kronor.
***
Är det någon som minns Bob Dylan? Han släpper en ny bok i höst, närmare bestämt 8:e november. Titeln är ”The Philosophy of Modern Song” (Simon & Schuster) och är en samling om sextio krönikor där han avhandlar sin kärlek till utvalda låtskrivare och sångare – från kompositören Stephen Foster till artisten Elvis Costello.
Senast Dylan gav ut en bok var år 2004, kritikerrosade ”Chronicles, Volume One”.
***
Att vara influencer är inte alltid en dans på rosor.
När mode- eller skönhetsföretagen noterar en bloggare med många följare är de snabba att förse hen med varumärkets statusprylar, som influencern förväntas paradera på premiärer, shower och dito tillställningar. Men läs vad italiensk-amerikanska influencern Julia Fox har att säga i New York Times om hur det känns att äga en ”Birkin”, världens mest mytomspunna väska namngiven efter skådespelerskan Jane Birkin. Prislappen på en ”Birkin”, köpt i en Hermes-butik, börjar runt 100 000 kronor.
– Jag vet inte om någon anar hur det känns att äga en sådan väska – om du inte är född rik. Det är den mest ångestframkallande känslan någonsin, säger Julia Fox senast omtalad runt nyåret då hon under tio dagar hade en ”fling” med Kayne West, hiphopproducent, sångare och modedesigner. Samt avslöjade att hon på sitt CV stoltserar med en stunt som dominatrix.
– Du kollar ständigt efter din Birkin, försäkrar dig om att den inte fick vingar när du tittar bort. Det är otäckt att äga en Birkin – helt enkelt en j-kla press.
Stackars lilla rika flicka.
***
Förra veckan snubblade jag över en lista på Spotify med ”begravningsmusik”. Mest spelad var inte oväntat ”Time to say goodbye” framförd av Andrea Bocelli och Sarah Brightman. Det tog dock sin lilla tid innan svenska musikälskare upptäckte denna lättlyssnade pärla, som tvärt emot vad man skulle kunna tro inte kommer från en musikal utan släpptes som singel.
Låten nådde som högst plats nummer 31 på Sverigetopplistan 1997.
”Time to say Goodbye” har till dags dato sålt över tolv miljoner exemplar vilket gör den till en av världens mest sålda låtar.
***
Vi noterar att ABBA-legendaren Björn Ulvaeus nu lämnat Djursholm för ny folkbokföringsadress på Villagatan. Enligt en artikel i Expressen kände sig ABBA-legendaren aldrig som en djursholmare.
– Jag tillhör inte dom där alls, som han uttryckte saken.
Man kunde ana ett visst avståndstagande.
Då kanske umgänget på öfvre Östermalm blir mer avslappnat. Åtminstone om man rätt tolkar vad Rickard Lagerling, Östermalmsmäklare i tredje generationen, tidigare hävdade i en DN-intervju.
– Östermalm är en ankdamm. Alla känner inte alla – men i två led gör man det.
***
Vill du få Fokus i brevlådan varje vecka eller enbart digitalt? Teckna din prenumeration på Fokus här.