Ersätt inte Medeltidsmuseet med ett Visitors Center

Nu trampar riksdagen i klaveret igen när de ersätter medeltida stadsmur med VR-headset.

Text: Krönikörbild: Niklas Palmklint

Toppbild: TT

Toppbild: TT

Det rör på sig i Sveriges riksdag. Eller rättare sagt, riksdagen vill att andra rör på sig.  

Riksdagens granne Medeltidsmuseet har nu blivit ombett att flytta. Varför? Därför att riksdagen behöver ett nytt besöks- och mötescentrum. Och det måste ligga där Gustav Vasa lät bygga en stadsmur på 1530-talet, där det finns en kyrkogård som tillhörde det medeltida Helgeandshuset för gamla och sjuka och en hemlig gång byggd på 1700-talet, så att kungen osedd kunde ta sig från slottet till hovstallet.  

Detta är en argumenterande text. Alla åsikter är skribentens egna.

Det är inte första gången riksdagen sätter foten i klaveret. Vi ska inte fördjupa oss alltför mycket i den förmågan, men uppenbart var foten där förra gången Helgeandsholmen var på tal. 

I slutet av 70-talet tyckte riksdagen att den behövde ett garage, just på Helgeandsholmen. Som tur var tänkte någon till och beställde arkeologiska utgrävningar. De blev de mest omfattande som gjorts i Stockholms innerstad, där man annars varit bäst på att riva.  

Fantastiska fynd gjordes i Riksgropen, som visade bebyggelseutvecklingen från mitten av 1200-talet fram till i dag. Ruiner av grundmurar från flera 1600-talspalats, Helgeandshusets medeltida kyrkogård med sju ton skelett och elva båtar. Vår älskade och nyligen vördade Gustav Vasa tackar oss säkert från andra sidan. 

Garaget fick bli betydligt mindre än planerat. I dag behöver riksdagsledamöterna naturligtvis inget garage, de tänker på miljön och använder elsparkcyklar.  

Så vem kläckte idén om ett besöks- och mötescentrum ”som ger goda möjligheter för allmänheten att följa den politiska verksamheten”? Nej, förresten vi vill inte veta. 

Frågan handlar inte om riksdagen, utan om Stockholms medeltida historia. Medeltidsmuseet har funnits sedan 1986 och skildrar Stockholms medeltid på 1752 kvadratmeter och 850 föremål, många från utgrävningen, allt uppbyggt kring de tre fasta fornlämningarna. 

Nästa år ska Medeltidsmuseet stängas och flyttas till Börshuset i Gamla Stan, men museet kommer att sakna lokaler ”under en tid”. Men förtvivla inte, svenskarna lovas istället ”nyskapande gestaltning och innovativ teknikanvändning”. 

Låt mig gissa. Vi kommer att få Gustav Vasas stadsmur i VR-headset. Virtual Reality är trots allt så mycket mer modernt än fasta fornlämningar och medeltiden, det måste man ju ändå säga. Och precis lika modernt som ett Visitors Center. 

Visitors in the Parliament Center utlovas av riksdagen att: ”De fasta fornlämningar, bland annat en medeltida försvarsmur, som finns på platsen kommer att bevaras och integreras i besöks- och mötescentrum och därmed även i framtiden vara tillgängliga för allmänheten.” 

Men riksdagen nöjer sig inte därmed. Den brer på med: ”Riksdagsförvaltningen är i högsta grad medveten om att den medeltida stadsmur som finns i lokalen vid Riksplan har ett mycket stort historiskt värde. Under hela planeringen av Riksplan har detta funnits med som en viktig faktor.” 

Om det stämmer att det mycket stora historiska värdet funnits med som en viktig faktor under hela planeringen, borde det betyda att ett Visitors Center har trumfat över att sätta vår medeltidshistoria i vad som populärt brukar kallas, kontext. 

Söndag 5 november kan bli sista chansen att besöka Medeltidsmuseet. Gör för säkerhets skull det. Men än har riksdagen tid på sig. Och av respekt för det mycket stora historiska värdet som står på spel på Riksplan, borde detta ohistoriska beslut dras tillbaka. 

I riksdagen finns något som heter Den goda gärningens rum. De som ser till att lägga de här dumheterna på hyllan, kan få en vikskärm där. 

***

Text: Krönikörbild: Niklas Palmklint

Toppbild: TT