Finns inget gott att säga om Trumps seger?
Jo, i alla fall för oss i media. Trump genererar dagligen en ström av nyheter, utspel och överraskningar. Och läsarnas intresse för honom och hans politik tycks outsinligt.
Toppbild: AP
Handelspolitik är viktigt, men sällan roligt. När Fokus ordnade ett frukostsamtal om hur Sverige påverkas av Donald Trumps valseger häromdagen, var panelen mycket riktigt dystopisk. De tullar på all import som Trump har utlovat kommer slå hårt mot omvärlden, inklusive oss. De lär driva upp inflationen i USA och drabba amerikanska hushåll också, men det är ju en klen tröst. Exakt hur detta ska bemötas lyckades vi inte bringa klarhet i, annat än att EU måste avreglera och öppna den inre marknaden bättre för att öka handeln och därmed kompensera för bortfallet av export till USA. Panelisterna gnuggade sina pannor och rös, om vartannat.
Och då hade vi ändå inte kommit in på försvars- och säkerhetspolitik. För om det finns något område som de amerikanska väljarna inte tycker väger så tungt, men där hela världen lever i USA:s skugga, så är det väl just detta. Exakt vad Trump har i kikaren för Ukraina är det få som vet, men nog misstänker man att han är redo att ge ryssarna en stor bit av landet i utbyte mot ett fredsavtal. Mellanöstern är en annan region där man inte riktigt vet vad som väntar med Trump vid rodret. Visserligen har Joe Biden inte lyckats särskilt väl där heller, men frågan är om Trump har en bättre plan. Mycket av hans politik för regionen vänder sig nämligen mer till evangikala kristna på hemmaplan, än till de som bor där.
Finns då inget gott att säga om Donald Trumps seger? Jo, i alla fall för oss i media. Trump genererar dagligen en ström av nyheter, utspel och överraskningar. Och läsarnas intresse för honom och hans politik tycks outsinligt. Förra gången Trump valdes till president 2016 hade New York Times en miljon digitala prenumeranter. När han lämnade fyra år senare hade tidningen 5 miljoner abonnenter och aktien hade gått till skyn. Allt berodde naturligtvis inte på presidenten, men Trump-effekten ska inte underskattas. Och Erik Hörstadius bjuder på några skäl att hoppas att demokratin kanske faktiskt kan stärkas – inte försvagas – av Trumps seger.
Om fyra år har vi facit. Ifall jorden inte går under först.
***