Fjällborg: Tacka stormen för det
Toppbild: TT
Förra söndagen ven stormen Ciara in över Sverige. Vilka skador och andra avtryck i naturen hon gjort kan förstås ta ett tag att summera. En bedrift kommer hon dock att gå till historien för.
Under fyra timmar natten till måndagen, mellan klockan 00.00 och 04.00, blev hon den som fick elpriset att vända över till köparens fördel i Sverige, Finland, Danmark och Tyskland. Vindkraften vände elpriset på börsen – en kilowatttimme kostade plötsligt minus 0,2 öre.
– Ja, det stämmer, säger Stina Johansen på elbörsen Nord pool.
– Det betyder i förlängningen att de som producerar el får betala för att sälja.
Nord pool är den handelsplats där elbolagen köper och säljer el av varandra för att sälja den vidare till sina kunder. Precis som på andra börser sätts priset av utbud och efterfrågan. Att el blivit en lagervara producenterna fått kvar på hyllorna har hänt i Tyskland och Danmark tidigare, men aldrig i Sverige och Finland.
Här uppe i den bistra Norden brukar iskyla och låga nivåer i vattenmagasin få elpriset att chockstiga under januari och februari. Så inte i år. Den ovanligt varma vintern har redan skonat svenska husägares förbrukning och därmed även elräkningar, men Ciara gav utvecklingen den puff som fick priset att tippa från plus till minus. För grossisterna alltså. Att detta skulle vända några saldobesked i konsumentledet är dock inget att hoppas på, här baseras taxan på ett genomsnittspris per månad.
Det historiska minuspriset kan möjligen ses som ett symboliskt styrkebesked för vindkraften i denna klimatförändringens tid. Men vindar är svåra att samla i lador. Och underbart brukar vara kort. Än är det bara februari och den nordiska vinterkylan kan mycket väl slå till lagom till att det är dags att tända eldarna när vi sjunger att den rasat ut.