Förnuft och känslor vid EU-omröstningen

Text:

Det kan sluta med att EU förlorar sin tredje största medlem räknat i befolkning och sin andra största ekonomi.

Debatten inför avgörandet har varit frejdig, även med brittiska mått mätt. Till viss del har stämningen läckt ut i Europa. Tyska Der Spiegel prydde förra helgen sin förstasida med en brittisk flagga och vädjandet »Bitte Geht Nicht!« – »Gå inte, snälla« – franska Liberation välkomnade i stället brexit som »ett offer för att rädda Europa«.

Rapporteringen, även i svenska medier, har med få undantag utgått från att hela folkomröstningen är resultatet av ett politiskt misstag. De som funderar på ett utträde antas drivas av rädsla, främlingsfientlighet, nostalgi eller – i partiledar- och premiärministerkandidaten Boris Johnsons fall – egen vinning.

Oavsett hur det går bådar det inte gott för EU att unionens försvarare och kritiker inte ens ids försöka förstå varandra längre. För det är förstås inte en självklarhet att alla sakargument och alla fakta finns på den ena sidan, medan den andra bara drivs av känslor, fördomar och nattståndna traditioner.

Lämnar Storbritannien EU är den största förlusten för unionen att bli av med en medlem som förmår granska den egna klubben med skeptiska ögon och bitande analys.

Lotta Dinkelspiel skriver om hur den blocköverskridande energiöverenskommelsen blev till. Martin Gelin om hur massakern på nattklubben Pulse i Orlando genast blev ett slagträ i det amerikanska presidentvalet.

Politik är sällan en aptitlig verksamhet. Lojalitet, god smak och elegans är sådant som snabbt kastas ut, om det finns något att tjäna politiskt. Men ibland kan den politiken få en alldeles egen charm, där partiintresset, kohandeln och de medvetet vaga formuleringarna tillsammans blir något nästan vackert. Energiuppgörelsen har ett drag av det.

Reaktionerna på massakern i Orlando har det inte.

För tio år sedan startades Spotify. Förra året omsatte företaget 18,2 miljarder kronor. Men nu vässar konkurrenterna tänderna. Matilda Lindwall beskriver en marknad där ingen kan känna sig säker.

Text: