Forskning: Du blir lyckligare av brons än av silver
Att komma tvåa i en OS-final är stort. Men för många är det ännu större att komma trea.
Toppbild: Thomas Kienzle / AP
Man kan inte säga att det direkt sprakade av silverglädje hos favorittippade Jonna Sundling/Maja Dahlqvist efter damernas sprintstafett och spurtförlusten mot Tyskland, medan glädjen hos vår bronsman i freestyleens slopestyle, Jesper Tjäder, inte gick att ta miste på. Han tycktes lika strålande glad som landslagskompisen Henrik Harlaut tidigare i OS, efter att denne vunnit brons i Big Air.
Hörstadius OS
Under vinjetten ”Hörstadius OS” ger Fokus krönikör Erik Hörstadius dagliga betraktelser om den pågående vinterolympiaden i Peking 2022, där han för övrigt är född år 1964.
Nyckelordet här är: “Vunnit brons”. Medan Sundling/Dahlqvists andraplats kan tolkas som att de “förlorat guld”.
Än en gång bekräftas den gamla sanningen att livet är relativt. Den törstande i öknen blir överlycklig för en kanna diskvatten, medan miljardären som redan har allt bara känner leda när han föräras en Ferrari Limited Edition som gåva.
Faktiskt finns det kul forskning på just skillnaden silvermedalj och bronsmedalj. Andrea Luangrath, forskare vid Iowauniversitet, berättar i en tidningsintervju:
– Det kan verka kontraintuitivt, eftersom tvåan presterat bättre än trean, men när vi studerat olympier uttrycker bronsmedaljörerna den större glädjen. Inte lika mycket som de som vinner guld. Men helt klart mer än tvåorna.
Fenomenet har varit uppmärksammat länge, och förklaras av vilken jämförelse med konkurrenterna som ligger närmast till hands efter tävlingen. Tvåan grubbblar över hur nära guldet var. Trean jublar över att sluppit den snöpliga fjärdeplatsen.
Hur mätte man då glädjenivån i Luangraths studie? Jo, hennes team undersökte en databas med foton av idrottsmän och kvinnor på olika OS-prispallar, och använde då en mjukvara som skiljer på genuint glada leenden och leenden som handlar mer om artighet/gott uppförande.
I ljuset av den här forskningen är det lätt att förstå bronsextasen i Sverige när vi “grävde guld i USA” i fotbolls-VM 1994. VM-hjälten Tomas Brolin beskrev då också den psykologiska kicken att få avsluta med vunnen bronsmatch, jämfört med förlorad final (vilket blev Italiens öde i detta VM, efter Roberto Baggios miss i straffläggningen mot Brasilien.)
Luangrath passar på att ge följande livsråd till oss icke-atleter:
– Det finns alltid någon som är bättre, snyggare, smartare. Jämför dig inte med dem. Lär dig att jämföra livets olika utfall med förväntningarna innan.
***
Läs även: Hörstadius OS: Det går bra nu – eller?
Köp din prenumeration på Fokus här.