Jane Magnusson: Gömda bästsäljare
Lynne Cheney, fru till USA:s vice- president Dick Cheney, skrev en roman för länge sedan. »Sisters« heter den och gavs ut 1981. Alldeles innan förra presidentvalet ville en vän till mig, därtill förläggare i USA, åter ge ut nämnda verk.
Men »Sisters« fanns inte att få tag på någonstans. Valkampanjen hade sett till att köpa upp varje existerande exemplar. Kanske för att den innehåller så mycket sex. Alla sorters sex. Sex mellan två kvinnor exempelvis, och eftersom Dicks och Lynns nästan osynliga dotter Mary är öppet gay ville man väl inte ge hustrun Lynnes tidiga litterära verk för mycket utrymme. Hur skulle det se ut om vicepresidentfamiljen var ett gäng HBT-typer?
Några exemplar av »Sisters« har dock bubblat upp till ytan. På amazon.com finns nio stycken begagnade exemplar som kostar mellan 2 000 och 4 000 kronor. Det är mycket för en bok. Jag tänker mig att den måste vara riktigt toppbra och söker på nätet efter utdrag ur den och finner detta:
»Kvinnorna som omfamnade varandra i vagnen var Adam och Eva ’crossing a dark cathedral stage’ – nej, Eva och Eva, som älskade varandra på ett sätt som skulle vara omöjligt när de ätit av frukten. Hon kände sig märkligt berörd, märkligt avundsjuk på dem. Hon hade aldrig tidigare tänkt på Eden som en lockande plats att befinna sig i, grundad på naivitet som den var, men hon såg att kvinnorna i vagnen hade en passionerad, kärleksfull närhet, som hon för alltid skulle vara utestängd från. Så stark den gjorde dem. Vilken tröst den gav.« (fritt översatt)
Samt det här:
»Låt oss fly tillsammans, bort från männens ilska och order. Vi ska finna en avskild plats dit de inte vågar komma. Det ska bara vara du och jag, och vi ska spendera långa, lata eftermiddagar tillsammans. På kvällarna ska jag läsa för dig medan du stickar i brasans sken. Och sedan ska vi gå till sängs. Vår säng, min käraste.«
Nja. Ni får tycka vad ni vill om texterna. Jag tycker de är lite fina men förstår inte varför Lynne Cheneys andra verk, uppbyggliga titlar som: »A is for Abigail: An Almanac of Amazing American Women«, »America : A Patriotic Primer«, »A Time for Freedom: What Happened When in America« och »When Washington Crossed the Delaware: A Wintertime Story for Young Patriots« inte kostar mer än en hundring eller två i nyskick.
Man undrar ju också varför Signet Press som gav ut »Sisters« för över tjugofem år sedan inte återutger detta superheta verk. Vilken bästsäljare det skulle bli. Folk betalar vad som helst för att få läsa den; gör hundra exemplar i 24 karats guld och ta 100 000 för dem och lev lyckliga i alla era dagar.
Saddam Hussein skrev också böcker. Ofta under pseudonym. Romantiska och blyga verk som »Zabibah and the King« om en vacker bondflicka med en elak make som blir förälskad i »The king«. Synd att Saddam och Lynne aldrig hann träffas. Genom sina litterära intressen kunde de kanske ha funnit varandra och därtill en lösning till detta eviga krig. Men högre makter vill inte distribuera krigsmakternas kärleksalster.
I stället sprids historien om Saddam Husseins och Lynne Cheneys uteblivna möte av mindre språkrör. Den amerikanska dragartisten Taylor Mac är just nu på Sverige-turné och sjunger om hur det kunde gått i världen om världsmakterna förts samman i kärlekens tecken. Hör honom sjunga »Palace of the End« live på scen eller på hemsidan: www.taylormac.net.