Islamismen äter sig in i samhällskroppen

På flera håll i västvärlden har man fått upp ögonen för det allvarliga terrorläget.

Text:

Michel Houellebecqs bästsäljare Underkastelse kom 2015 och utspelar sig i Frankrike sju år in i framtiden – alltså ungefär i dag. Ett islamistiskt parti har tagit makten och innehar presidentposten. Detta med stöd av vänstern som till varje pris vill förhindra att den nationalistiska högerns Marine Le Pen blir president. 

Romanens titel anspelar på att huvudpersonen, den ensamme medelmåttan Francois, i likhet med många andra, gradvis accepterar och så småningom rent av välkomnar det nya teokratiska styret. Han upptäcker nämligen att det för med sig betydande förmåner; högre lön, bättre bostad, en generös pension samt unga och följsamma fruar i polygama äktenskap arrangerade av myndigheterna. Villkoret är att han konverterar till islam. Inga konstigheter. 

Boken väckte enorm debatt och anklagades för både islamofobi och misogyni. Vilket förstås var helt enligt plan, eftersom författaren är en provokatör. Men var den profetisk? Nej, såklart inte i den meningen att Frankrike i dag knappast är som det land som beskrivs i romanen. Däremot tar islamismen en mycket större roll nu jämfört med 2015. Samma dag som boken kom ut mördade islamister tolv personer på tidningen Charlie Hebdos redaktion. Och i slutet av samma år genomfördes två terrorattacker i Paris då 130 människor dödades och över 400 skadades. Flera andra dåd har också genomförts, bland mord på lärare samt många attacker riktade mot franska judar. 

Frankrike satsar numera enorma resurser på kontraterrorism. Lagstiftningen har skärpts och häromdagen utvisades en imam för att han predikade "en bokstavstrogen, bakåtsträvande, intolerant och våldsam uppfattning om islam". Men även på andra håll äter sig islamismen in i samhällskroppen. I Storbritannien har hoten mot politikers säkerhet ökat markant efter den 7 oktober och Gaza-frågan har blivit inrikespolitik. Härom veckan valdes en Hamas-kramande antisemit in i parlamentet vid ett fyllnadsval. Och i USA är Palestinafrågan en faktor i presidentvalet i och med att allt fler muslimska väljare vänder Demokraterna ryggen

Sverige har inte heller förskonats; minns koranbrännardebatten, den höjda terrorhotsnivån, mytspridningen om socialtjänsten och El Haj-affären inom S. 

För att parafrasera ett välkänt citat från Mark Twain; framtiden blev inte som Houellebecq spådde. Men den rimmade. 

***

Text: