Kan du de viktigaste finska orden på S?

Kommer denna s-märkta Finlandsbild någonsin att förändras?

Text:

Toppbild: Unsplash

Toppbild: Unsplash

Vad vet du om Finland? Är du intresserad av Finland? 

Frågorna ställdes i en enkät riktad till 1000 svenskar nu i januari. Svaren publicerades av Novus häromdan. Varav framgår att den svenska Finlandsbilden börjar på bokstaven s. Det handlar om sauna, sjöar och sisu.  

Det är onekligen något speciellt med Sverige och bokstaven s.  

Sverigebilden i USA på sextiotalet sammanfattades med orden sex, socialism och självmord. Finlandsbilden år 2023 kompletteras av Sibelius, skogar, Sanna och, ja, förstås, sprit.  

Kommer denna s-märkta Finlandsbild någonsin att förändras? Jag hyser vissa tvivel. Här bjuds därför också några andra konsonant- och vokalperspektiv: 

1. Brödet i Finland har två smaker – ljust och mörkt.  

2. Många äldre finländare gör fortfarande ett snabbt överslag vid butikskassan. De räknar sex till ett eller kanske snarare ett till sex. Detta var växlingskursen när Finland övergick till euro år 2002 – sex finska mark för en euro. 

Det pågår också en annan omvänd räkneoperation. Det citeras ur Väinö Linnas krigsroman Okänd soldat. Där står skrivet att det går tio ryska soldater på en finsk. Det är en mycket stolt och vacker tanke att värma sig vid. Enligt en färsk bedömning har de finska så kallade bombskydden dock bara plats för nio av tio finländare. Vilket i sin tur påminner om Linnas efterföljande romanfråga: 

"Vad gör man då när den elfte ryssen kommer?" 

3. Matti Nykänen var OS-hjälten som försökte sig på en sångarkarriär efter backhoppandet. Det blev mest sunkiga mellanölshak. Nykänen var dock en uppenbart känslig själ och nådde en stor folklig popularitet. 

Han blev också känd för sina språkligt och innehållsligt lite haltande oneliners. De gick i stil med "varje chans är en möjlighet". Nykänen hade en direkt själsbroder i baseballegenden Yogi Berra som en gång konstaterade att "you can observe a lot by just watching".  

Nykänens kanske mest citerade observation är väl ändå denna:  

"Alltid då jag står där uppe på backkrönet får jag en sån där känsla av bon voyage, alltså att jag har känt det här tidigare."  

4. Haltande språkkunskaper belastar också minnet av den tidigare statsministern Ahti Karjalainen. Under Sovjettiden, sägs det, kom Karjalainen på besök till Krimhalvön. Han inledde sitt tal med orden:   

"Dear Criminals!"  

5. På tal om språk, ja. Kan man inga andra finska ord än kiitos och kaamos kommer man ändå långt. Kiitos är tack medan kaamos beskriver ett inre och ett yttre tillstånd. Kaamos är november och december och januari och allt det mörker och all den kyla och melankoli som kännetecknar dessa månader. Ett mörker som i bland också tenderar omfamna den finska folksjälen. 

6. På tal om långa vokaler och segt övervintrande föreställningar. I Norge är Håkan eller då Haakon ett kunganamn, ärevördigt och betydelseladdat. Att vara en ”Hååkani” i republiken Finland är däremot inte helt smickrande. Då kategoriseras man som en manlig och vek svensk med viss förkärlek för det egna könet.  

7. I den gamla kungliga huvudstaden Åbo har bokstaven F en särskild betydelse. Det sägs bero på svenskans urgamla inflytande på finskan. Stadens nya musikhus får således namnet Fuga och kollektivtrafiken i Åbo kallas Föli. Ett nytt bostadsområde kallas Fabriikki. Något som är fint på Åbofinska är fiini medan fiol (viulu) är fioli. Och fläsksåsen då, som enligt all språklig logik borde heta läskisoosi kallas i Åbo förstås, ja, fläskisoosi.  

8. På tal om ljust och mörkt bröd, ja. Kan man inget annat om Finland bör man kunna citera någon sentens eller något ordspråk ur nämnda Okänd soldat. Boken är dock inte helt lätt att översätta till andra språk. I ett skede i romanen beklagar sig en person och säger på finska "Voi, voi!"  Det är samma klagan som svenskans åj, åj eller voj, voj.  

Men finskans voi betyder också smör. Varav följer att det i den tyska översättningen (enligt legenden) står skrivet:  

"Zweimal Butter!"   

S som i smör var det, ja.  

***

Text:

Toppbild: Unsplash