Kan Kristersson återuppväcka diskussionen?
Toppbild: TT
Den gamla formen för diskussion hade tre delar: tala, lyssna, revidera. Tes, antites, syntes, om man var marxist. Den nya formen sammanfattas bäst som tala, tala, tala. Eller tes, tes, tes.
Vi kommer ingen vart. Har ni märkt det? Efter ett drygt halvårs ältande av Bokmässan, Nya Tider och nazister står alla kvar på samma plats. De säger samma saker, fast högre. Tes, tes, tes.
Sju år efter att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen och tre år efter att de blev Sveriges tredje största parti, låter diskussionen fortfarande likadan. Varje politisk fråga havererar i en fråga om Sverigedemokraterna och den frågan har ingen lust att svara på. Tala, tala, tala.
Ingen är beredd att diskutera på andra villkor än de egna och de egna villkoren är detaljerade och kompromisslösa. Så faller offentligheten sönder i olika klaner. Gräv där du står, djupare och djupare.
De skilda verkligheterna märks även i sammanhang som är mindre uppskruvade och känslosamma. Moderaternas problem, som Kristoffer Törnmalm skriver om i veckans nummer, är ett exempel. Bland journalister och statsvetare återkommer beskrivningen av ett moderatparti som slits mellan det liberala och konservativa. De nya skiljelinjerna i värderingar klyver partiet i mitten.
Talar man med aktiva moderater märks ingenting av den konflikten. Det pågår ingen intern ideologisk kamp. Tvärtom verkar enigheten större än på länge mellan generationerna. Partiets problem, menar partisterna, är ett halvdussin dåliga beslut, från migrationsuppgörelsen med Miljöpartiet till Decemberöverenskommelsen.
Bland potentiella moderata väljare verkar minst två, kanske tre, olika verklighetsuppfattningar råda. En grupp har upprörts och gått till Centern. En annan har upprörts och gått till Sverigedemokraterna. En tredje har antagligen också upprörts, men stannat kvar.
Gör väljarna samma hårda ideologiska analys som journalisterna? Eller tänker de snarare som partisterna, som retar sig på klantighet och otydliga besked? Eller finns en tredje, fjärde, kanske femte idé om vad som är Moderaternas problem?
Ulf Kristersson måste välja problemformulering. Men ska han lyckas måste han framför allt få alla inblandade att tala, lyssna och revidera, i stället för att bara tala, tala, tala.
Läs mer