LA brinner och elden får fakta att sparka

Men vi koncentrerar oss mer på om borgmästaren tvingas avgå eller om Meghan kommer att floppa.

Text:

Toppbild: AP

Toppbild: AP

Bränderna i Los Angeles har varit förödande. Men sådana katastrofer har också en annan obehaglig egenskap. De ändrar plötsligt förutsättningen för saker under ytan. 

Politiken till exempel. Los Angeles har en högt värderad borgmästare, Karen Bass. Medan hon kampanjade för att bli borgmästare var hon ärlig nog att berätta vad hon såg som minus med att vinna valet. Hon skulle inte längre ha anledning att resa världen runt, som hon gjort som demokratisk kongressledamot och medlem av The House Foreign Affairs Committee, något hon verkligen gillade. 

Detta är en argumenterande text. Alla åsikter är skribentens egna.

Sen hade hon otur. När bränderna bröt ut visade sig Bass vara på väg hem från… Ghana. Det ledde naturligtvis till vidare undersökningar som visade att hon bara under förra året lämnat landet fyra gånger. Nu finns 100 000 underskrifter som kräver hennes avgång, berättar NYT. 

Den här veckan skulle Meghan Markles nya Netflix-serie ”With love, Meghan” haft premiär. Anslaget är Exilprinsessan som gör livsstilscomeback, med ingredienser som inhyrt lyxhus och ett återaktiverat Instagramkonto, skriver Variety. Men branden riskerade att kasta en ofördelaktig skugga över Meghan, och Harry, varpå säsongspremiären sköts upp till i mars. För vem orkar titta på trad wife och livsstilsvärdinnan Meghan när det omgivande landskapet är förött?  

Men nu kommer en oväntad vändning. Meghan Markle som verkligen haft svårt att charma upp den egna amerikanska marknaden får plötsligt oväntat stöd. Från NYT, av alla håll. I en långt hållen text hamnar gästessäisten Louis Staples i beskrivningen av det brittiska parets liv sedan de bosatte sig i Kalifornien. När de gav upp sin kungliga status för att bli ”celebriteter” fick de i högsta grad det onda ögat på sig. De blev helt enkelt vulgära. Staples pekar i samma andetag på att detta i sig kan ses som ett praktexempel på brittiskt snobberi. Engelsmän tycker helt enkelt att de är lite bättre än amerikaner. Därför de många paralleller som dragits mellan Meghan och Wallis Simpson, en annan slug amerikanska som lyckats få en kunglighet att vaska monarkin. Se där, det kanske första tecknet på att en skogsbrand faktiskt kan starta omvandlingen från mardröm tillbaka till fantasilivets Los Angeles. 

Sen finns brandfakta som sparkar. Det är en missuppfattning att Los Angeles ligger i en öken. Den är byggd på gräsmark. På vintern regnar det i Kalifornien. Då växer markerna till sig. På sommaren förvandlas växtligheten till synnerligen brännbart material, det ser hettan till. Sen kommer de varma Santa Anavindarna och hjälper till. Det small till i Malibu 1929, 1930, 1935, 1938 and 1943. Och det har sedan dess fortsatt smälla till ungefär två gånger per årtionde.  

Det gick snabbt att bygga Los Angeles, och allt ligger nära vildmarken där pumor kan ta sig ett skrovmål på en sällskapshund. Ett fyrverkeri eller en cigarett räcker för att tända på denna blandning av stad och land men, som Newsweek påpekar, ingen nu levande är ansvarig för det här.  

Los Angeles är byggt där man inte borde ha byggt. Men det gjorde man. Det är vad de katastrofer som drabbar oss avslöjar. Vår oerhörda förmåga att bortse från det vi inte vill se. Los Angeles är drömmen vi har ärvt av några som inte visste bättre och då har vi inte ens nämnt… The Big One. Jordbävningen. I The New Yorker skrev Kathryn Schulz för tio år sen om riskerna för jordbävning och tidskriften valde då rubriken The Really Big One. När jag själv bodde i Laurel Canyon ett par veckor och gick omkring i West Hollywood på dagarna, alla andra utom uteliggarna åkte bil, kom jag på mig själv med att rätt ofta tänka på The Big One. The Really Big One föll, av någon anledning, mig inte in just då. 

Katastrofer lyckas sannerligen röra till, eller förstöra, livet inte bara genom den faktiska katastrofen. Katastrofernas dittills osynliga strukturer ger oss andra en förträngandets känga. Eller vadå? Har inte medierna skrivit just om riskerna med att leva som om gräsbränder och jordbävningar inte finns? Men vi brukar koncentrera oss mer på om borgmästaren tvingas avgå eller om Meghan kommer att floppa. Fråga inte mer. Så funkar vi. 

***

Text:

Toppbild: AP