Korkat att sätta fast korken på flaskan

Återstår att se om detta blir ännu ett exempel i raden av EU-haverier.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

EU-valet stundar och politikerna kämpar för att få oss engagerade i frågor som de själva tycker är relevanta och viktiga. Men få svenskar är medvetna om hur byråkraterna i Bryssel försöker detaljstyra oss i vardagen. Det senaste påfundet är de nya plastkorkarna som antagligen retar ihjäl folk över hela Europa. 

När man är stressad och varm i vårsolen är det frestande med en iskall dryck. Men att göra sig av med korken går inte, den sitter fast – vilket också gör det svårare att dricka och hälla. Korken är kort sagt i vägen. 

Enligt en undersökning från Novus vet färre än en av tio om att detta beror på ett EU-direktiv. En ögla av plast har tagits fram som gör att korken inte riskerar att trilla av och tappas på marken. Idén är alltså att säkerställa att den återvinns.  

Bakgrunden är att vi enbart i Sverige slänger 3,3 miljoner plastföremål på marken per vecka. Nästan fyra procent av dessa är lösa korkar, vilket motsvarar närmare 6,7 miljoner plastkorkar på ett år, enligt uppgifter från Svenska institutet för standarder.  

Återstår att se om detta blir ännu ett exempel i raden av EU-haverier. Vem minns inte klassiker som surströmmingsförbudet? Det fyrkantiga kravet på att gurkor nuförtiden måste vara raka? Eller att vår egen nationaldelikatess, jordgubbarna, måste vara minst 22 millimeter i diameter för att få godkänt som prima vara? 

***

Text:

Toppbild: TT