Ingen lysande idé
Laholm bestämde sig för att släcka majoriteten av gatubelysningen. Det var ingen bra idé.
Toppbild: Johan Nilsson / TT
Energikrisen börjar sätta sina spår i vardagen. Både kommuner och hushåll sänker inomhustemperaturen. I Malmö hålls fasadbelysningen på Turning Torso släckt och kontorsplanen står mörka.
Halländska Laholm valde en mer aggressiv strategi. I mitten av oktober meddelade det blågröna kommunstyret att två tredjedelar av gatubelysningen skulle stängas av i syfte att spara el. Men till skillnad från fasadbelysningar är gatlyktor inte i första hand dekorativa. En forskningsgenomgång av Boverket (”Trygg stadsmiljö”, 2019) visar att utomhusbelysning inte bara ökar människors känsla av trygghet, utan även minskar förekomsten av brott.
Kritiken strömmade inte oväntat in.
– Den största risken är fara för liv och hälsa, sa kommunpolisen Kristian Nilsson till SVT.
– Ingen vill vara ute för att det är så mörkt, och det blir otryggt, sa Elsa, 12 år.
Till slut gick kommunen med på att göra en riskanalys – men bara av konsekvenserna för de kommunanställdas arbetsmiljö. Kommunchefen Anders Einarsson sa dessutom till SVT att riskanalysen inte lär påverka beslutet om nedsläckning. Möjligen skulle fler pannlampor och reflexvästar delas ut till den berörda kommunpersonalen.
Men till sist gick det inte längre. Kommunen backade och de omkring 5 000 gatlyktor som Laholm släckte kommer att tändas igen i väntan på en mer omfattande utredning.
Fler kommuner än Laholm har haft sina knappar på strömknappen. Höganäs varslade om att en tredjedel av gatubelysningen men ändrade sig. Andra kommuner förkortar den tid på dygnet som belysningen är tänd. Det ser mörkt ut för södra Sverige.