Må bäste man vinna
Med ett drygt halvår kvar till valdagen är det enda vi vet säkert att mycket kommer hända innan USA:s nästa president är installerad.
Toppbild: AP
Några gamla vänner åt middag och frågan gick runt bordet vem man skulle välja om man fick rösta i presidentvalet i USA. Alla sa såklart Joe Biden, utom en. Avvikaren, som var jag, hyser inga varma känslor för Donald Trump, tvärtom. Han ter sig vedervärdig. Narcissist, lögnhals, misogyn och allt möjligt annat dåligt. Till det kommer det oursäktliga försöket att stjäla makten genom att uppmuntra den statskuppliknande (om än amatörmässiga) stormningen av kongressen efter valförlusten 2020.
Här ska tilläggas att Trump fick min röst inte så mycket av politiskt övertygelse som att debatter där alla tycker lika tråkar ut mig. Men det bidrog också att Joe Biden är så ålderstigen och tanken på honom som världens mäktigaste man i ytterligare fyra år skrämmer. Till det framstår Bidens möjliga stand in, Karmala Harris, som ett nästan ännu svagare kort, fast av andra skäl.
Eftersom vi runt bordet saknar rösträtt i amerikanska val blev den där övningen mest en tankelek. Fast svenskars tendens att oreflekterat stödja Demokraterna i alla lägen säger nog mer om oss än om amerikansk politik eller ens Donald Trump. Faktum är att rätt mycket blev uträttat under Trumps mandatperiod. Han satte ner foten mot Kina i handelspolitiken. USA fick en stor och välbehövlig kriminalvårdsreform. Trump minskade den skenande illegala invandringen över landets södra gräns. Han stiftade fred mellan Israel och en rad muslimska grannländer. När pandemin slog till skapade han ekonomiska förutsättningar för att ta fram ett covid-vaccin på rekordtid. Och sist men inte minst; han förde en framgångsrik ekonomisk politik som gav USA den lägsta arbetslösheten på ett halvt sekel.
Svensk media hade en tendens att underrapportera Trumps landvinningar (till skillnad från hans misslyckanden och stolligheter) och därför är det inte så konstigt att sju av tio svenskar gör som mitt middagssällskap och väljer Biden framför Trump (Fokus/Novus 231018). Med amerikanerna är det annorlunda; där är det för närvarande rätt jämnt mellan kandidaterna, och om någon har ett övertag är det snarast Trump.
Men med ett drygt halvår kvar till valdagen är det enda vi vet säkert att mycket kommer hända innan USA:s nästa president är installerad. Exempelvis har den oberoende kandidaten Robert F. Kennedy Jr seglat upp som en dark horse som kan få stor påverkan på utgången, även om han själv saknar chanser till seger (se sidan 24). Allt jag kommer på att säga är: Må bäste man vinna!
***
Läs även: USA-valet kan fortfarande överraska