Malin Siwe: Politikernas olyckliga kärlek – enkelrum på nya sjukhus
För tio år sedan sa hälften av arbetsgivarna i vården att de inte lyckades rekrytera specialistsjuksköterskor i den omfattning de behövde. Därefter har bristen bara blivit värre.
Det är ju trist. Och tråkigheter mår bäst av att förträngas. Så verkar i alla fall politiker och tjänstemän i landstingen tänka när de planerar och beslutar om nya sjukhus. För där är det enkelrum med dusch och toalett som gäller, trots att det kräver mer personal och kostar så mycket mer att bygga än dubbelrum och salar för fyra. Det krävs betydligt mer golvyta och flera dyra vvs-installationer.
Tehuset, den nya byggnaden vid Södra Älvsborgs sjukhus i Borås, invigdes i februari 2010. »Framtidens vård«, hette det. Bara enkelrum, först och främst för patienternas integritets skull, men också för att minska smittspridning. Rymligare rum skulle också ge personalen bättre arbetsmiljö. Och så inbillade man sig att det behövdes färre anställda när alla patienterna låg på eget rum.
Nu blev det inte så. Tvärtom. På grund av platsbrist fick man stuva in två patienter i några enkelrum, överbeläggningen var närmast konstant. Alltså blev rummen mer svårjobbade för personalen, och enskildheten mindre för patienterna än om de hamnat i två- eller fyrbäddsrum.
Man skulle kunna tänka sig att beslutsfattarna i Landstingssverige tog del av rapporterna från Borås och tänkte om när de planerade sina egna nya sjukhusbyggnader. Särskilt som sjuksköterskebristen ökade för varje år, samtidigt som befolkningen växte med invandring. Men inte.
Två år senare skrev Folkpartiets sjukvårdsansvariga en debattartikel i UNT: »En av de enskilt viktigaste utgångspunkterna måste vara att varje patient som läggs in på framtidens svenska sjukhus får ett eget patientrum.« De hävdade att Tehuset i Borås var något att inspireras av och underströk stolt att Nya Karolinska bara ska ha enkelrum.
Sommaren 2012 presenterade Sylvia Määttä – vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet – en liten studie om vad patienter (16) och sjuksköterskor (12) tycker om vård i eget rum och på sal. Slutsatsen var att de föredrog att dela rum. Visst kunde man bli störd av rumskamraterna – men deras närvaro, liksom att personal då oftare tittade in, gav en trygghet som skattades högre än integriteten. Också sjuksköterskorna föredrog salen, samtidigt som de gav en i rummet vård kunde de ha kontakt med de andra.
Den studien måste folkpartisterna, och alla andra landstingspolitiker ha missat. Också efter att de döpt om sig till Liberalerna och regionpolitiker. För när sjukhusen bygger om, till och nytt är det fortfarande med egna rum, trots att personalbristen nu är så skriande att vårdplatser står tomma runt om i landet.
Den 4 november invigdes den nya vårdbyggnaden vid Kungälvs sjukhus. Egna rum förstås. 165 platser. Men bara 129 utnyttjas. Det fattas sjuk- och undersköterskor.
På Nya Karolinska rev man väggar på barnintensiven innan den skulle öppna i slutet av 2016. Enkelrummen krävde personal som inte fanns. Därefter gjordes samma sak på hjärtintensiven.
I Göteborg ska Drottning Silvias barnsjukhus stå klart 2021. Med enkelrum. Men nu har man bestämt att riva väggar så att det blir tvåbäddsrum på barnintensiven. Vård i åtta enkelrum kräver nämligen ytterligare 20 sjuksköterskor och 10 undersköterskor. Som inte finns.
Även om de funnits så vore det en väldigt märklig prioritering, det finns betydligt angelägnare behov i offentlig sektor än egna rum i vården. Och rätt många skattebetalare skulle uppskatta att få behålla några ören till, inte minst för att spara till dagarna som pensionärer.
I Malmö bygger regionen ut sjukhuset. Man yvs över att man bygger testrum som personal och patientföreningar får ha synpunkter på. Men det är lika fullt 240 enkelrum som planeras.
Region Skåne borde tänka om i tid, än har bygget inte kommit så långt. Politikerna i region Kronoberg verkar har tagit verkligheten i något beaktande när de klubbade principerna för ett nytt akutsjukhus i Växjö. De skriver att en- och tvåpatientsrum ska prioriteras. Också de har möjlighet att ändra sig och sätta det egna rummet i andra rummet.
Åsiktskorridoren i sjukhuskorridoren är ytterligare ett argument för att lägga ner landstingen. Okej då, regionerna.