Nästa politiska skandal
Hanteringen av Allmänna arvsfondens miljarder är nästa politiska skandal i vardande. Fonden har blivit en sockerbit som lockar till sig elakartade spyflugor som nu surrar allt värre. Fokus 2018–05 var först ut med en lång, skakande och väldokumenterad artikel av Chris Forsne om pengarullningen kring Allmänna arvsfonden. Hon visade hur arvsfondsdelegationen utan tillräcklig kontroll eller uppföljning häller 700 miljoner om året över i vissa fall flummiga och märkliga projekt. Tankarna går snabbt till Karolinska sjukhuset, men nu handlar det om statens agerande.
Kvarlåtenskapen efter en person som dött utan bröstarvingar eller testamente går via Kammarkollegiet till Arvsfonden, och sedan delar arvfondsdelegationen ut pengarna till »nyskapande« projekt för barn, ungdomar och funktionsnedsatta.
Men Chris Forsnes avslöjande har inte fått den uppmärksamhet det förtjänar. Det är antagligen värre än vi kunnat tro, och nu växer skandalen. Den 8 mars sände SVT ett dokumentärprogram – Domstolen – som skildrade en serie rättsprocesser kring ett stort arv efter en excentrisk tandläkare på Strandvägen i Stockholm. Han hade guld, smycken, tavlor, bostäder och exklusiva bilar för tiotals miljoner, men han stod utan arvingar och med ett testamente som underkändes. Med så mycket pengar på spel är det många som vill ha del av kakan, inte bara Allmänna arvsfonden som genom Kammarkollegiet gör sin del för att försvara det allmännas rätt. Problemet är att det börjat växa upp en hel industri kring Arvsfonden för att plundra rika dödsbon utan arvingar. Samma kretsar, med samma advokatbyråer, nosar systematiskt och återkommande upp förmögna avlidna och presenterar löften eller »upphittade« testamenten som är besvärliga att verifiera. Det finns flera stora rättsfall kring detta, men bedrägeriförsök kan vara svåra att upptäcka.
I SVT-dokumentären skildras hur en person som i programmet kallas »Sten« dyker upp och påstår att den förmögne tandläkaren skänkt honom sin antika Mercedes, värd minst 20 miljoner, efter en kärleksrelation dem emellan. Påståendet bedöms vara ett falsarium, och »Sten« lyckas aldrig lägga vantarna på bilen. Det här är en del av problemet, bedrägerier kring själva arvet. Det andra är hur pengarna används, delas ut och följs upp av regeringens arvsfondsdelegation.
Det intressanta är att denne »Sten« borde vara väl bekant för Arvsfonden, även om det aldrig framkommer i tv-dokumentären. Han har nämligen fått miljoner av fonden i ett helt annat sammanhang för att bedriva museiverksamhet, hantverksutbildning och dansundervisning, en verksamhet som dock aldrig kommit i gång. »Sten« kanske inte heller var den mest lämplige att bedriva dansundervisning för unga, eftersom han dömts till ett års fängelse för sexuellt övergrepp mot barn, sexuellt ofredande samt utnyttjande av barn för sexuell posering.
Men så dålig är alltså arvsfondsdelegationens styrning och kontroll att den beslutat ge miljoner till »Stens« så kallade ungdomsverksamhet. Och detta är bara ett exempel. Delegationen har i åratal saknat ett fullgott regelverk för granskning, revision och uppföljning. Arvsfondsdelegation har letts direkt av socialdepartementets statssekreterare och pengarna har rullat. Nu har rutinerna börjat skärpas, och staten har börjat dra åt sig öronen, men frågan är om det inte är för sent. Statskontoret kom före jul, som Chris Forsne påpekat, med kritik mot styrningen, och regeringen har tillsatt en utredare som till hösten ska lämna en översyn av hela verksamheten. Kanske behöver Allmänna arvsfonden en kriskommission på samma sätt som Karolinska sjukhuset.
Läs om Arvsfondens pengarullning här
Mer av Erik Fichtelius:
Vedspisupproret och Miljöpartiet
Läs fler politikkrönikor av Erik Fichtelius här.