Pillret till kvinnans fromma
Evolutionen är en obehaglig sak. Djupt naturlig men grotesk. Den gör ingen åtskillnad mellan hur vi sprider våra gener. Man kan bli attraktiv genom att vara altruistisk och generös, men också genom att vara våldsam och spännande. Det märks tydligt på en psykiatrisk mottagning när den senare kategorin lyckats föröka sig med någon som efteråt ångrar sig bittert. Blåslagen och terroriserad av sin ungdomskärlek.
Det finns något som kallas för Batemans princip som i korthet innebär att män riskerar mindre vid sexuell kontakt än kvinnor. Mannen kan försvinna direkt efter sexualakten och därmed inte engagera sig. Kvinnan kan bli med barn och måste då minst bära barnet i nio månader. Den närhet det skänker gör det dessutom svårt – för att inte säga närmast omöjligt – att sedan överge det helt försvarslösa barnet.
Batemans princip är belagd för 98 procent av alla däggdjur inklusive människa. Effekten genom historien har varit att kvinnor behövt vara mycket noggranna i sina val av partner på grund av risken för graviditet med fel man. Kvinnor har alltså av tradition valt männen i stället för tvärtom. Om de inte blivit bortgifta förstås. Det är inget konstigt med det. Det är naturligt.
Det är däremot konstigt det där med naturlighet. För så fort det gäller grödor och olika typer av kurer så anses det per automatik vara något bra. I själva verket finns det ju vad gäller allting annat – precis som med manligt och kvinnligt beteende – saker som är naturligt men ytterst negativt, men också sådant som är bra. Evolutionen bryr sig inte om moral.
Då är det bra att människan ger sig in i leken ibland. Genom att manipulera grödorna tål de mer kyla, de växer bättre, ger större skördar och mättar fler magar. Genom att forska fram verksamma läkemedel som är kontrollerade för såväl effekt som biverkningar kan vi bota sjukdomar som aldrig någon huskur i världen skulle kunna rå på.
De senaste tvåhundra åren har en mängd exceptionellt smarta människor förbättrat verkligheten för oss andra med den ena sinnrika uppfinningen efter den andra. Helt onaturligt faktiskt. Inte minst kvinnorna ska tacka för den onaturliga utvecklingen. Utan diskmaskinen, dammsugaren och tvättmaskinen hade det varit en betydligt större börda att ta hand om hemarbetet. Traditionellt har det varit ett heltidsarbete som också hållit kvinnor hemma.
Men även männen ska vara glada. Med hjälp av maskiner har vi fått en allt säkrare värld där männens risk att dö i olyckor blivit allt mindre. Det är också djupt onaturligt.
Det hade dock sannolikt aldrig blivit minsta antydan till det samhälle vi ser i dag i västvärlden om det inte hade varit för en pytteliten djupt onaturlig sak: p-pillret. Förutom att det skapat en annan dynamik mellan man och kvinna – som på sikt gör det möjligt att vi, trots biologi, kan rucka lite på Batemans princip – så har det också positiva effekter på själva selektionen. Kvinnan som faller för den starke och våldsamme mannen behöver inte skaffa några barn med honom. P-pillret jämnar ut oddsen. Och ge det några hundratusen år så kanske urvalet är helt förändrat.
Nu väntar vi bara på att företrädare för identitetsvänstern tillsammans skriver på ett upprop och tackar alla historiskt sett drivande läkemedelsbolag för deras fantastiska jämställdhetsarbete.