Rädda barnen från sommarlovet

Text:

»Här börjar Europa!«

Med utropstecken och allt. Så viktigt tycker EU att Akropolis, »den högsta staden«, är för vårt gemensamma världsarv. Det var här i Aten den första teaterpjäsen sattes upp. Det var också här, i den stekande solen till ljuden av cikador, som filosofin, vetenskapen och inte minst demokratin växte fram för tusentals år sedan.

Tillresta amerikaner läste andaktsfullt texten på skylten vid den väldiga klippans fot. De fick precis som jag stanna till, ta sig för pannan och inse att det här var platsen vi läst så mycket om. Där våra gemensamma värderingar närts. Men som man tydligen inte ska lära sig om längre, om man går i svensk skola. I den nya kursplanen för grundskolan föreslår Skolverket att antikens historia slopas.

Anledningen: tiden räcker inte till.

LÄS OCKSÅ: Jon Åsberg: Lärarnas sommarlov är alldeles för långt

Det är sådana här vi har blivit, tänker jag, ett samhälle där ekonomer och pragmatiker tillåts sätta varje agenda. Ett samhälle där bildning och vårt gemensamma ursprung reduceras till en schemafråga.

»Tiden räcker inte till.« Man får i alla fall ge dem plus i kanten för filosofisk höjd.

Men jag ska inte raljera, utan presentera en pragmatisk lösning på problemet: förkorta det ohemult långa sommarlovet.

Tio veckor av sol och bad är en dröm för många familjer. Åtminstone för de som har ett lantställe och möjlighet att ta ledigt längre än fyra sammanhängande veckor. För resten av landets ungar innebär sommarveckorna, i bästa fall, till synes ändlösa dagar hos släkt eller på fritids. Så där kul. Och inget som bidrar till vare sig lärdom eller topplaceringar i nästa Pisa-rankning.

Alla statsanställda pragmatiker, här ska ni få ett tänkvärt citat från en kille som hette Platon (finns säkert på Wikipedia): »Ett bra beslut baseras på kunskap. Inte siffror.«

Text: