Så blir sydkoreaner yngre nästa år

Sydkoreaner jublar över ett parlamentsbeslut som gör landets medborgare upp till två år yngre.

Text:

Toppbild: AP

Toppbild: AP

Man skulle ju kunna tro att sydkoreaner åldras som resten av oss, men i juni 2023 kommer de att bli ett eller två år yngre. Orsaken är en lag som stiftades förra veckan i syfte att standardisera just hur medborgarnas ålder beräknas.

Det är nämligen vanligt i landet att inte bara ha en ålder utan tre; en "internationell ålder", en "koreansk ålder" och en "kalenderålder". Den internationella åldern är det antal år som har gått sedan födelsen – med andra ord så som vi i övriga världen beräknar ålder.

Den koreanska åldern beräknas i stället utifrån att en bebis är ett år gammal den dag den föds. Den 1 januari läggs ytterligare ett år till. Den som föds på julafton 2022 blir alltså två år gammal redan på nyårsdagen 2023. Kalenderåldern, slutligen, är ett mellanting där man börjar på noll men blir ett år äldre den 1 januari, inte på sin födelsedag.

De tre parallella systemen skapar förstås en del förvirring. Medan de flesta sydkoreaner använder sin koreanska ålder till vardags, bygger flera lagar på kalenderåldern – exempelvis åldersgränser för alkoholkonsumtion, cigarettrökning och militärtjänst. Jurister hör mycket riktigt till de grupper som har argumenterat mest högljutt för ett standardiserat system.

Enligt The Guardian har både den koreanska åldern och kalenderåldern blivit allt mindre populära bland vanligt folk. Somliga gillar förstås att hålla på traditionerna, men å andra sidan – vem vill inte bli ett år yngre eller två?

Text:

Toppbild: AP