Skatten som aldrig dör
Om partierna inte var oense om plastpåseskatten innan har de blivit det nu.
Toppbild: TT
När plastpåseskatten infördes 2020 var Moderaterna och Sverigedemokraterna väldigt kritiska. "Dyr symbolpolitik utan nytta", skrev Moderaternas skattepolitiska talesperson Niklas Wykman (i dag finansmarknadsminister). Och i partiets budgetproposition för 2022 var plastpåseskatten avskaffad.
En förklaring kan vara att Liberalerna drev igenom plastpåseskatten och KD röstade ja. Sedan dess har dock båda partierna bytt fot. Även i Liberalernas budgetproposition för 2022 lyste skatten med sin frånvaro. Men när de borgerliga vann regeringsmakten i höstas och satte ihop budgeten för 2023 var plastpåseskatten ändå där.
– Det är fyra partier som nu har förhandlat och alla partier kan inte få exakt det de vill, förklarade Elisabeth Svantesson.
Med tanke på att samtliga Tidö-partier har uttryckt att de är emot plastpåseskatten var resonemanget inte glasklart. Men om partierna inte var oense innan har de blivit det nu. Förra veckan krävde SD att skatten antingen slopas eller sänks kraftigt till årsskiftet. Dagen därpå meddelade klimatminister Romina Pourmokhtari (L) att det inte alls är säkert. "Vad de fyra partierna är överens om är att remittera frågan om plastpåseskatten", sa hon.
EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S) twittrade att SD och regeringen "plockar billiga poäng till ett dyrt pris för miljön” om de slopar skatten på plastpåsar. SD:s Oscar Sjöstedt kallade skatten "väldigt dysfunktionell". De många åsikterna om skattens för- och nackdelar bottnar möjligen om olika syn på vad syfter är: att minska plasten i haven, öka statens intäkter, göra ett symbolpolitiskt ställningstagande eller leva upp till EU:s krav?
***
Läs även: En hatt är mer än en hatt
Läs även: Vad dödade Beethoven?