Slaget om Storbritannien
Det går fortfarande att resa på engelska landsbygden med Eva von Zweigbergk som ciceron. Hennes »Upptäcktsfärd i England« publicerades 1956. På sina håll, en bit från London, ser förvånansvärt mycket ut som det gjorde för sextio år sedan. Pubarna har blivit del av någon kedja, men de ligger kvar med samma namn. En ny generation vitklädda farbröder spelar bowls på byns allmänning.
Det är förledande. England (inte Storbritannien) hade 1956 ungefär 40 miljoner invånare. Nu är det närmare 58 miljoner. Sedan Tony Blair tillträdde 1997 har befolkningstätheten stigit från ungefär 370 till drygt 420 personer per kvadratkilometer. Under ett par av de senaste åren har England haft EU:s högsta befolkningstillväxt. Drygt hälften beror på direkt migration. Både fattiga och förmögna invandrare stöper om England.
Ska man begripa den brittiska debatten om EU är det där man måste börja: med krocken mellan Englands konservativa själ och dess moderna historia. Drömmer alla sig till England, är det svårt att bevara drömmen.
Julian Barnes satirroman »England, England« från 1998 handlar om företagspiraten sir Jack Pitman. När det verkliga England faller sönder låter han uppföra en Disneykopia i miniatyr på Isle of Wight. Till och med delar av kungahuset köps över. »England, England«, som Pitman kallar skapelsen, blir en enorm succé. Samtidigt försvinner bilarna i det gamla England, kraftledningarna rasar, vägarna växer igen. Skottland och Wales köper upp delar av landet. Häst, lie och ett och annat ånglok tar över i det land som till slut faller tillbaka i sitt medeltida, latinska namn »Anglia«. Kvar blir ett slags miljöpartistiskt drömrike där dumhet är »av den gamla sorten, grundad på okunnighet, snarare än den nya, grundad på kunskap«.
England, England är med i EU. Anglia är inte med i något.
I veckans Fokus berättar Ida Ölmedal om det inhemska politiska spelet bakom brexit. Det har höga insatser som påminner en del om Julian Barnes satiriska framtidsvision.
Mats Holm är ny medarbetare på Fokus. Han rapporterar från terrorrättegången i Göteborg. Enligt Säpo har minst 286 personer åkt från Sverige för att delta i striderna i Syrien och Irak. Åtalet i Göteborg var det första mot terrorresenärer. Snart ska fallet upp i hovrätten.