Styckfesten kan börja

Text:

Plötsligt händer det! Eller, nä förresten. Inte alls plötsligt i just det här fallet – skilsmässan har tagit över 20 år. Men sedan förra veckan är i alla fall börsjätten SCA uppdelad i två separata noterade bolag, skogsindustrin respektive den avknoppade hygienrörelsen, Essity.

Och även om det tog lång tid verkar det ha varit värt väntan. Uppdelningen kan inte beskrivas som annat än en succé. Redan när den annonserades i augusti förra året steg SCA:s börsvärde med 15 miljarder kronor. Därefter har aktien klättrat mot ständigt nya kursrekord. Det går förstås inte att veta hur mycket av kursstegringen, om något, som beror på klyvningen. Men när aktierna handlades separat för första gången i mitten av juni var det sammanlagda värdet på bolagen i alla fall ytterligare 8 miljarder kronor högre, jämfört med precis före delningen. Så 20–25 miljarder kronor rikare har nog aktieägarna blivit tack vare trolleritricket. Det motsvarar ungefär 10 procent av värdet på bolagen i dag.

Så varför dröjde avknoppningen så länge om den nu var så värdeskapande? Delvis på grund av världens äldsta ursäkt: »not invented here«. Först med att driva frågan var finansmannen Christer Gardell på 1990-talet, som hantlangare åt radarparet (på den tiden) Sven Hagströmer och Mats Qviberg. Genom investmentbolaget Custos drev trion på hårt för att dela upp SCA, men fick inte med största ägaren Industrivärden. Motståndet mot »slaktkalkylerna« och »kvartalskapitalismen« försvann först när Industrivärdensfärens starke man Sverker Martin-Löf åkte ut häromåret. Fast till Martin-Löfs försvar ska sägas att det är långt från säkert att SCA kunnat bygga en så framgångsrik hygienrörelse genom förvärv utan de finansiella muskler skogen gav. Så även om Christer Gardells idé var god, är det inte säkert att tajmingen var det.

Hur som helst är det troligt att den lyckade styckningen av SCA ger mersmak, inte minst inom Industrivärdensfären. Den mest uppenbara kandidaten för nästa avknoppning är AB Volvo. Nämnde Christer Gardell driver sedan tio år en kampanj för att knoppa av bygg- och anläggningsrörelsen, VCE, till aktieägarna.

Portföljbolaget Sandvik har försökt sälja gruvverksamheten Mining Systems i två år. Att dela ut till ägarna kan vara ett alternativ. Byggbolaget Skanska har en stor amerikansk rörelse som har få synergier med den europeiska verksamheten. Avknoppning är en möjlighet, även om en försäljning vore mer trolig, bland annat då det är ganska ovanligt med noterade byggbolag i USA. Ett alternativ kunde vara att Skanska gör som branschkollegan NCC och delar ut den del som projekterar och säljer bostäder.

I Ericsson, där Industrivärden delar makten med Wallenbergarna, är det också upplagt för avyttringar (och möjligen avknoppningar till börsen) sedan Christer Gardell – ständigt denne Gardell – gått in som storägare. Gardell har tågat in i ett annat Wallenbergföretag, ABB, i samma ärende; där är det industrirobotorna som ska skiljas från kraftgenereringen. I Atlas Copco krävdes dock inga påtryckningar, där knoppas Epiroc – gruv- och anläggninsmaskiner – av nästa år på intitativ av ledningen.

Stenbecksfären, historiskt en flitig avknoppare, har inga uppenbara kandidater för närvarande utom kanske den snabbt växande e-handelsverksamheten GFG. Det är dock tveksamt om den delas ut innan den visar vinst.

Flera andra storbolag som Getinge, Lundin Petroleum och B&B Tools har annonserat avknoppningar och man kan tala om en trend (se Fokus 8/2017). SCA:s lyckade uppdelning förra veckan betyder att den fortsätter ett tag.

Text: