Ni hade en uppgift, lös den!
Vår regering och våra expertmyndigheter har coronakommunicerat med oss i mer än ett år. Budskapen har varit: Tvätta händerna, nys i armvecket och håll avstånd. Så blev vi Anders med statsepidemiolog Tegnell.
Toppbild: TT
Landet har visat oanade kapaciteter i form av epidemiologer, virologer, statistiker och helt vanliga forskartalanger i form av gammaldags … besserwissrar.
Den ena halvan av befolkningen har ansett sig förstå bättre än den andra halvan, som i sin tur intagit exakt samma position. Det har varit som vanligt, befolkningen är tudelad. Den ena coronahalvan har varit livrädd och ropat på munskydd, den andra har ansett detta överdrivet och besökt släktingarna som vanligt. Över alltsammans har FHM:s otydlighet legat som ett moln. Och nu vet vi varför. Expertmyndigheten har helt enkelt inte sett nyttan med resoluta restriktioner. ”Enligt de flesta genomgångar som gjorts av pandemier innan denna har så kallade icke medicinska åtgärder svag evidens och inte särskilt stora effekter.” Så sade Anders till Expressen (6/4) och ställde sig därmed på slappisarnas sida mot coronahökarna. Tvätta händerna och bestäm själv, är det budskap som nötts in och som myndigheten framför alla andra fortfarande står för.
Nötts in, förresten. Ni vet väl att det finns ett fint kommunikationsord för detta? Puffning. Vad det är? Så här lyder definitionen: Ett samlingsbegrepp inom beteendeekonomi som används ’för att beskriva policyverktyg vars syfte är att underlätta för individer att fatta beslut som främjar deras välfärd utan att begränsa deras handlingsfrihet.
Puffning är precis det ord vi nu alla bör lägga oss till med, och det ska vi göra därför att vår regering och våra expertmyndigheter behöver oss.
Vaccinet har vänt på spelplanen. Det är inte längre medborgarna som behöver puffas, det är de ansvariga. De har haft mer än ett år på sig att skapa en plan för vaccinering av befolkningen. Och nu behöver de puffas. Men – hur vet jag att Sverige inte ligger bra till med vaccineringarna?
New York Times gör dagliga globala vaccinuppföljningar. Sverige har vaccinerat 13 % av befolkningen en gång. Före oss i ligan ligger exempelvis Portugal, Slovenien, Litauen, Estland och Uruguay. Det sistnämnda landet har lyckats nå 22%, för att nämna ett resultat.
Region Stockholm, som ligger i botten av vaccinationsstatistiken i Sverige, har haft vaccinatörer som suttit sysslolösa. När lediga tider för vaccinering fanns valde regionen munmotmun-metoden för att kommunicera. En sjuttioplussare berättade att en kompis kompis varskott om lediga tider vid Sabbatsbergs sjukhus. Där stod han i flera timmar i regnet och väntade på sprutan. Förutom detta sätt att nå medborgarna, har regionen valt medierna som kommunikationskanal. Står det i tidningen att det finns lediga vaccintider, så kan du bege dig till valfri vaccinkö. Den som har bank-id och vaccinapp slipper dock dessa köer.
Landets ledning hade en uppgift. Den var inte att förhindra uppkomsten av en pandemi. Den var att vaccinera befolkningen. Lös den. Puff! Puff!