Ur led är tidens lopp

Det är inte bara i medieflödet som historien rusar fram. Nu har självaste jorden börjat snurra snabbare.

Text:

Toppbild: Unsplash

Toppbild: Unsplash

Har du känslan av att tiden liksom bara rusar i väg? Då är du inte fel ute. I år uppmättes det kortaste dygnet någonsin.

I vårt digitaliserade tidevarv upplever många att tiden och nyhetshändelserna forsar fram i allt högre tempo. Men det är inte bara i medie­flödet som historien rusar fram. Ända sedan 2015 har jorden plötsligt fått bråttom. I stället för att sakta ner – som den borde – har den börjat snurra snabbare. Den 29 juni i år gick det som fortast. I stället för att sin sedvanliga rotationstid på 24 timmar hade den kapat hela – håll i er! – 1,59 millisekunder. 

För en människa är den uppsnabbade rotationen förstås inte märkbar. Problemet är ett annat. Vår tideräkning hamnar i "osynk" med de så kallade atomklockorna, som ska överensstämma med jordens rotation. 

Sedan 1972 har det totalt införts 37 skottsekunder för att kompensera för den, i normalfallet, avstannade rotationsrörelsen. 

Men nu har alltså något omvänt skett. Jorden snurrar snabbare, och dygnet har därmed blivit kortare. I stället för att tillämpa gängse skottsekunder behöver man nu se över ifall det framöver behöver införas en, eller ett par, negativa skottsekunder.

Nej tack, säger techjättarna Meta (före detta Facebook), Twitter, Linkedin och Netflix. Oron finns nämligen för att sajterna kommer att krascha på grund av den lilla dygnsjusteringen och att denna enligt Meta kan ha "förödande effekter på mjukvara som förlitar sig på klockor".

Techjättarna har i stället en parallell lösning på problemet. Genom att "smeta ut" den diffande sekunden över åren behöver man inte kompensera upp med vare sig negativa eller positiva skottsekunder. Kruxet är bara att resten av världen kompenserar med den gamla metoden. När man väl inför skottsekunder, eller negativa sådana, riskerar techjättarnas data och sajter att krascha. 

Tiden går alltså tekniskt sett (och överraskande nog) långsammare på Metas sociala mediejätte Facebook än på själva jordklotet. Om ni hänger med   …

Andtrutna lutar vi oss tillbaka och lyssnar på skaldens ord i Maja Lundgrens Pompeji:

Dra dig från Forum ibland

Låt läsningen leda dig

Lyss, hur ödet med dånande steg

I historien rusar förbi dig

Läs även: Ingen lysande idé

Text:

Toppbild: Unsplash